Je bekijkt nu Welke woonverzekeringen heb jij nodig?

Welke woonverzekeringen heb jij nodig?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Bij het kopen van een huis komen veel aspecten kijken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek, maar daarnaast zijn er ook een aantal verzekeringen die je moet afsluiten. Waaronder woonverzekeringen. En zelfs wanneer je niet kiest om te kopen, maar om te huren is het soms handig om een woonverzekering af te sluiten. Maar welke woonverzekering heb je waar voor nodig? Wij leggen het voor je uit. Ten eerste de opstalverzekering, die vooral belangrijk is als je een huis gaat kopen en ten tweede een inboedelverzekering, die belangrijk is voor zowel kopers als huurders. Maar wat is het verschil? 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is verplichte verzekering bij het kopen van een huis. Wanneer je een hypotheek afsluit moet je dus vaak ook een opstalverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt schade als gevolg van bijvoorbeeld een brand en een storm. Alleen de schade aan het huis zelf, of alles wat vastzit aan het huid wordt vergoed door deze verzekering. Een inbouwkeuken valt bijvoorbeeld onder deze verzekering, maar je bank of stoelen (die niet vastzitten aan het huis) vallen hier niet onder. Wanneer je in een huurhuis woont of in een appartement, dan wordt deze verzekering voor je afgesloten door de verhuurder. 

Heb je een huurhuis of een appartement en heb je jouw keuken of bijvoorbeeld badkamer zelf verbouwd? Dan valt dit vaak niet onder de collectieve opstalverzekering die jouw huurder heeft afgesloten. Hiervoor kun je een verzekering afsluiten voor eigenarenbelang. 

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar of je nu huurt of koopt is een inboedelverzekering wel verstandig om af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die niet aan het huis vastzitten. Denk hierbij aan jouw meubels, parket (vloer), je tv en ga zo maar door. De verzekering dekt al jouw persoonlijke bezittingen, die niet vastzitten aan het gebouw. Zolang je deze schade niet zelf veroorzaakt. Ben je benieuwd of je een inboedelverzekering nodig hebt? Lees hier dan meer. 

Samen verzekeren

Bij veel verzekeraars kun je de opstalverzekering en inboedelverzekering tegelijkertijd afsluiten. Je sluit dan een pakketverzekering af. Het voordeel hieraan is dat de verzekeringen die je afsluit goed op elkaar aansluiten. Je zult je hierdoor niet dubbel verzekeren en vaak krijg je ook een korting als je meerdere verzekeringen afsluit. Er zijn ook andere verzekeringen die je op kunt nemen in het pakket. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering, een reisverzekering of zelfs een autoverzekering.

Onafhankelijk financieel adviseur

Een onafhankelijk financieel adviseur kan jou helpen bij het selecteren van de juiste verzekering. Een financieel adviseur weet precies welke verzekeringen jij nodig hebt. Neem contact op voor meer informatie.