Je bekijkt nu Check op geluidsoverlast bij het kopen van een huis

Check op geluidsoverlast bij het kopen van een huis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Bij het kopen van een huis, zul je waarschijnlijk een lijstje hebben met verschillende eisen. Denk aan het oppervlakte, het aantal slaapkamers, de keuken, de buurt, etc. Maar heb je geluidsoverlast al in jouw lijstje opgenomen?

Checken voor geluidsoverlast

Vaak is geluidsoverlast iets wat je pas ontdekt als je werkelijk in het huis gaat wonen. En dan is niets zo vervelend als je midden in de nacht wakker wordt van voorbijkomend verkeer. Of wat dacht je van een voorkomende trein, die het gehele huis laat trillen. En dat zijn slechts een paar voorbeelden van geluidsoverlast. Vaak geen dingen waar je over nadenkt wanneer je jouw droomhuis koopt, maar wel fijn om slapeloze nachten te voorkomen. 

Gelukkig zijn er aan aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je veel last hebt van geluidsoverlast in jouw nieuwe huis. Volg onze checklist:

  • Check de geluidskwaliteit

De Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een online tool, waar je de geluidskwaliteit van een adres kunt checken. Het enige wat je hoeft te doen, is het invoeren van je postcode en huisnummer. Hierbij wordt er rekening gehouden met geluiden van de omgeving, denk daarbij aan wegen, vliegverkeer, treinen/trams, industrie en windturbines. Je krijgt een indicatie van het omgevingsgeluid en een schatting van de overlast in decibel. Aan de hand van deze tool kun je inschatten hoeveel geluidsoverlast er bij jouw nieuwe huis zal zijn. Check jouw droomhuis: klik hier.

  • Denk aan de wind

Natuurlijk kun je bij bezichtigen al een inschatting maken hoeveel overlast je van de omgeving zult hebben. Op Google Maps kun je al een goed beeld krijgen door kijken hoe ver het huis van grote wegen ligt en/of er een vliegveld/ treinstation in de buurt is. En tijdens de bezichtiging zelf kun je alvast even luisteren welke geluiden je om je heen hoort. Houd er echter wel rekening mee dat de wind hier invloed op zal uitoefenen (de windrichting). 

  • Isoleer het huis

Door je huis goed te isoleren kun je geluid beter buiten houden. Een bijkomend voordeel is dat een goed geïsoleerd huis ook warmte beter binnenhoudt. Check bij het kopen van het huis hoe goed het is geïsoleerd. Dit kan veel verschil maken. Naast omgevingsgeluiden, zullen geluiden van buren hierdoor ook minder hoorbaar zijn. Kijk daarbij vooral naar de ramen en spouwmuren. Mocht de isolatie niet goed zijn, dan kun je dit natuurlijk ook doen nadat je het huis hebt gekocht. Heb je plannen om je huis te verduurzamen, dan kun je in sommige gevallen zelfs een hogere hypotheek krijgen. 

Gulpers Financieel Advies

Alhoewel Hans je niet verder kan helpen met het voorkomen van geluidsoverlast, hij kan je wel helpen om de beste hypotheek voor je uit te zoeken. Als onafhankelijk adviseur vergelijkt hij verschillende aanbieders en kan hij je adviseren welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Hans Gulpers.