Je bekijkt nu Een aantal financiële veranderingen in 2020

Een aantal financiële veranderingen in 2020

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

De eerste maand van 2020 is alweer voorbij. Maar ben jij al op de hoogte van de financiële veranderingen in dit jaar? Want met de komst van een nieuw jaar, verandert er weer van alles op financieel gebied. Wij hebben de belangrijkste veranderingen voor jou op een rijtje gezet. 

Hypotheek

Energiebesparende maatregelen: Net als daarvoor kun je hooguit 100% van de waarde van je huis lenen. Een uitzondering op deze regel is, wanneer je zelf energiebesparende maatregelen treft. Bij een inkomen van minimaal € 33.000 (bruto), mag je extra lenen. Leen meer, wanneer je het energie zelf opwekt (maximaal 25.000) of bij een energieneutrale woning (maximaal 15.000). 

Tweeverdieners: In 2020 is het voor tweeverdieners mogelijk om meer te lenen voor een huis. Het inkomen van de minst verdienende partner telt in plaats van 70%, nu voor 80% mee. 

Kostengrens NHG-hypotheken: De kostengrens van deze hypotheekvorm is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs over de maanden juni t/m augustus. De maximale hypotheek met NHG stijgt daardoor in dit jaar naar € 310.000.

Hypotheekrenteaftrek: Sinds 2014 daalt de maximale aftrek van de hypotheek al elk jaar met een half procent. Dit jaar is dit echter meer. In 2020 mag je maximaal 46% van de betaalde hypotheekrente aftrekken. 

Alimentatie

Partneralimentatie: De regels voor partneralimentatie wijzigen in 2020. Ga je dus in 2020 scheiden, dan krijg je daar dit jaar mee te maken. In 2020 wordt de partneralimentatie ingekort naar hooguit 5 jaar, in plaats van 12 jaar. De partneralimentatie die je ontvangt geld voor maximaal 50% van de tijd die je samen bent geweest. De rechtbank kan echter uitzonderingen maken. De nieuwe regels gelden pas voor scheidingen die dit jaar zijn voltooid. 

AOW

AOW- leeftijd: De verwachting was dat de AOW leeftijd in 2020 naar 66 jaar en 8 maanden zou gaan. In 2021 zou dit dan verhogen naar 67 jaar. De AOW in 2020 blijft echter hetzelfde en blijft dus 66 jaar en 4 maanden. De nieuwe verwachting is dat deze leeftijd pas in 2024 stijgt naar 67 jaar. 

Energiebelasting

Energiebelasting: In het nieuwe jaar veranderen de belastingtarieven voor energie, zoals gewoonlijk. Stroom wordt in 2020 goedkoper, terwijl gas duurder wordt. Gebruik je dus veel gas, dan is er een kans dat je in dit jaar duurder uit bent. Stroom die je met eigen zonnepanelen opwekt, is vrijgesteld van belasting. 

Huiseigenaren

Onroerendezaakbelasting: Gemiddeld stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2020 met 4%. Dit kan echter uitlopen tot 30%. 

Afvalstoffenheffing: Daarnaast gaat ook de afvalstoffenheffing met gemiddeld 8% omhoog. Niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders hebben hier last van. Dit omdat gemeenten meer moeten betalen voor de verwerking van restafval. 

Gulpers Financieel Advies

Dit zijn slechts een aantal veranderingen in 2020. Was jij op de hoogte van deze veranderingen? Ben jij benieuwd wat er precies voor jouw persoonlijke situatie veranderd? Laat je dan adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Neem contact op met Gulpers Financieel Advies.