Je bekijkt nu Alles wat je moet weten bij een variabele rente

Alles wat je moet weten bij een variabele rente

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Naast dat je een hypotheekvorm kiest bij het kopen van een huis, zijn er ook keuzes die je moet maken met betrekking tot de te betalen rente. Wil jij een variabele rente voor jouw hypotheek, of zet jij de rente van jouw hypotheek vast. Waar kun je het meeste voordeel uit halen? Wij hebben het voor je uitgezocht. We beginnen bij het kiezen van een vaste rente:

Wat is vaste rente?

Je kunt de waarde van de rente voor een bepaalde tijdsduur vastzetten. Hierbij kun je kiezen of je het bijvoorbeeld 5 jaar, 10 jaar of zelfs 30 jaar vastzet. Heb je in eerste instantie gekozen voor een variabele rente, dan kun je er later nog voor kiezen om deze vast te zetten. Hoe langer je de rente wilt vastzetten, hoe hoger de betaalde rente is. 

Wat is variabele rente?

De naam zegt het al, variabele rente varieert gedurende de tijd. De rente kan elk kwartaal of zelfs elke maand veranderen. Hierbij heb je dus meer onzekerheid dan bij een vaste rente. Maar wanneer de rente daalt, kan dit natuurlijk wel voordelig uitpakken. Informeer bij een financieel adviseur, wat de verwachtingen zijn voor de hoogte van de rente in de komende tijd. Wanneer je liever vaste maandlasten wilt, dan is het niet verstandig om voor een deze optie te kiezen. 

De rente wordt bepaald door de bank. Hoe deze rente precies wordt berekend is niet bekend, wel weten we dat deze beïnvloed wordt door de Euribor-rente. Dit is de rente waartegen geld aan elkaar wordt geleend door Europese banken. Deze wordt dagelijks opnieuw bepaald.

Vaste rente vs. variabele rente

Het is belangrijk dat je dus de afweging maakt tussen de vaste rente, die hoe langer je deze vastzet duurder wordt. En een variabele rente, waarbij je kunt profiteren van een lage rente. Hierbij is het van belang dat je goed kijkt naar de renteverwachting de komende tijd. Ook al valt een variabele rente misschien wel goedkoper uit, toch kan een vaste rente de voorkeur krijgen, omdat dit meer zekerheid biedt. 

Onafhankelijk financieel adviseur

Weet je nog steeds niet goed waar je voor moet kiezen? Maak je geen zorgen, deze beslissing hoef je niet alleen te maken. Je kunt altijd advies vragen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Hij kan jouw persoonlijke situatie bekijken, en een advies geven of jij het beste voor een vaste of variabele rente kunt kiezen. Neem vrijblijvend contact op met Financieel Adviseur Hans Gulpers.