Je bekijkt nu Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek?

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek?

De gemiddelde hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar. Wanneer je je hypotheek afsluit, is dit het moment waar je naar uitkijkt: het moment dat je jouw huis volledig hebt afbetaald. Het huis is dan volledig van jou. Maar wat voor een consequenties heeft dat precies?

Looptijd hypotheek

Zoals ook hierboven al vermeld, sluit je een hypotheek af voor een bepaalde periode (de looptijd). Deze gehele tijd heb je maandelijkse hypotheeklasten die over het algemeen bestaat uit aflossing en rente. Wanneer je de hypotheek niet hebt verhoogd of een tweede hypotheek hebt afgesloten, ben je na deze periode hypotheekvrij en het huis is volledig van jou. Maar wat nu? Hoe zit het met de belasting?

Eigenwoningforfait

Moet je belasting betalen nadat je jouw hypotheek hebt afgelost? Je betaalt vermogensbelasting over het vermogen in box 3 valt en niet wordt vrijgesteld. Een woning valt echter in box 1, dus daarover hoef je geen vermogensbelasting te betalen (bij een tweede woning is dit echter wel het geval). Echter betekent het niet dat je volledig belastingvrij bent, wanneer je de hypotheek volledig hebt afbetaald. 

Je betaalt namelijk eigenwoningforfait over je huid. Deze wordt gebaseerd op WOZ-waarde (de woningwaarde) die elk jaar in januari wordt bepaald. Een percentage van deze waarde wordt bij je inkomen opgeteld.

Hypotheekrenteaftrek

Tijdens het aflossen van de hypotheek kon je waarschijnlijk de hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Een financieel voordeel dus. Wanneer je jouw hypotheek af hebt gelost, krijg je deze aftrek niet meer, waarbij je ook nog eens eigenwoningforfait betaalt. Daarvoor is de Wet Hillen ingesteld, deze wet zorgt ervoor dat je meer aftrek krijgt en je dus niet gestraft wordt als je jouw hypotheek volledig hebt afgelost.

Conclusie

Is het dan eigenlijk wel voordelig om je hypotheek volledig af te lossen? Kun je niet beter een beetje hypotheek aanhouden om zo te kunnen profiteren van de aftrek. Het antwoord is echter niet zo zwart-wit en licht volledig aan de persoonlijke situatie. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van het eigenwoningforfait, de hoogte van je rente en die van de hypotheekrenteaftrek. De vraag of je extra moet aflossen is dus afhankelijk van de situatie. 

Het is over het algemeen positief dat je jouw hypotheek hebt afbetaald. Je hebt nu geen schulden meer. Ook al heb je minder voordeel, zal dit niet super veel verschil maken. Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op met Gulpers Financieel Advies voor onafhankelijk financieel advies voor jouw persoonlijke situatie.