Je bekijkt nu Wat verandert er dit jaar in jouw financiën? (2023)

Wat verandert er dit jaar in jouw financiën? (2023)

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Een nieuw jaar gaat vaak gepaard met veranderingen voor jouw portemonnee. Weet jij wat er dit jaar allemaal is veranderd dit jaar? De belangrijkste veranderingen op financieel gebied heb ik voor jou op een rijtje gezet:

Energiekosten

Dit jaar is er een energie plafond voor energie gekomen. Dit betekent dus dat je tot een bepaalde hoeveelheid verbruik een maximale prijs gaat betalen. De maximale prijs voor elektriciteit is dit jaar € 0,40 voor de eerste 2900 kWh. Voor gas is dit € 1,45 voor de eerste 1200 kuub.

Ondernemers

Ook voor ondernemers verandert er dit jaar veel. Over het algemeen zijn deze veranderingen nadelig. Zo gaat de vennootschapsbelasting omhoog. Daarnaast wordt de zelfstandigenaftrek vanaf dit jaar afgebouwd en wordt de fiscale oudedagsreserve per direct afgeschaft. De inkomstenbelasting gaat daarentegen omlaag. Echter levert dit hooguit 100 euro netto per jaar op en weegt het dus niet op tegen de andere maatregelen. De arbeidskorting gaat daarnaast ook omhoog. 

AOW en pensioenleeftijd

Dit jaar is de AOW uitkering gestegen. Bruto gaan AOW’ers er dit jaar tussen de 900 en 1300 euro op vooruit. De verwachting is dat deze stijging ook in 2024 en 2045 aanhoudt. Deze uitkering hangt samen met het minimumloon en ook dat is dit jaar gestegen. 

Ook de AOW en pensioenleeftijd gaat dit jaar omhoog. Dit jaar heb je recht op AOW vanaf het moment dat je 67 jaar bent. 

Zorgverzekering

Dit jaar is de zorgverzekering met gemiddeld 8% gestegen. Voor de goedkoopste basisverzekering betaal je dit jaar € 122,95. Ook de zorgtoeslag neemt daarbij toe met ruim 40 euro per maand. Het verplicht eigen risico is gelijk gebleven op € 385,-

Hypotheek

NHG- hypotheek garantie

In 2023 is de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gestegen. Vanaf dit jaar kun je met garantie tot € 405.000,- lenen. Dit is een stijging van bijna € 50.000,-. Wanneer je ook energiebesparende maatregelen doorvoert, dan is een maximale hypotheek met NHG garantie € 429.300,-.

Hypotheekrenteaftrek

Terwijl je in 2022 je de hypotheekrente nog tegen maximaal 40% kon aftrekken, is het dit jaar nog tot maximaal 37,05%. Dit is dus bijna 3% minder voordeel dan vorig jaar. 

Meer weten over deze financiële veranderingen en jouw persoonlijke situatie? Laat je adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Hans helpt je graag en adviseert je over je persoonlijke financiële situatie, alles omtrent het aanvragen en/of aanpassen van jouw hypotheek en het afsluiten van verzekeringen. Neem vrijblijvend contact op.