Je bekijkt nu Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat scheiden?

Wat gebeurt er met je hypotheek als je gaat scheiden?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Heb je met jouw partner een huis gekocht, maar heb je besloten om toch uit elkaar te gaan? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Wanneer je gaat scheiden zijn er veel dingen die je moet regelen, zo ook wat je met jouw koophuis gaat doen. Wij helpen je graag op weg om te kijken welke stappen je moet ondernemen en wat je mogelijkheden zijn als je uit elkaar gaat.

Stap 1: Oriënteer

Wanneer je gaat scheiden is de eerste stap om samen met jouw partner te kijken wat de mogelijkheden zijn. Want wat wil je gaan doen met het huis? Wil één van de twee in het huis blijven wonen, of wil je het huis gaan verkopen. Wanneer één van de twee in het huis wilt blijven wonen, is het belangrijk om te kijken of dit dan ook financieel haalbaar is. Bovendien moet je ook gaan nadenken over hoe je de inboedel wilt verdelen.  

Een aantal zaken waar je aan moet denken:

Partner uitkopen – Voorheen werden de hypotheeklasten vaak betaald van twee salarissen. Wanneer één van de twee partijen in het huis wilt blijven wonen, dan drukken deze kosten op één salaris. Wil je alleen in het huis blijven wonen, dan zul je moeten kijken of je het huis ook kunt veroorloven op één salaris. Bovendien heeft de partner recht op de helft van de waarde van het huis. Hierdoor moet je in het geval van overwaarde jouw partner moet uitkopen. 

Verkopen – Je kunt er ook samen voor kiezen om het huis toch te verkopen. Met de opbrengst van het huis wordt de hypotheek afgelost en wordt de eventuele overwaarde verdeeld. Afhankelijk van de voorwaarden waaronder je bent getrouwd, wordt dit verdeeld over de partijen. Mocht de verkoopopbrengst te laag zijn om de hypotheek af te lossen, dan blijft er een restschuld over die betaald moet worden. 

Stap 2: Contact met financieel adviseur

De tweede stap is contact opnemen met een financieel adviseur. Natuurlijk kun je het eventueel ook zelf regelen. Maar een hypotheekadviseur kan jou tot in de details begeleiden bij het eventueel verkopen van het huis of het afsluiten van een nieuwe hypotheek van één van de twee partijen.

De financieel adviseur brengt voor jou alles in kaart wat er moet gebeuren met de hypotheek. Maar daarnaast helpt hij je ook bij andere zaken die geregeld moeten worden als je gaat scheiden. Denk hierbij aan de verzekeringen en overlijdensrisicoverzekering die je hebt afgesloten bij het kopen van je huis. 

Informeer vrijblijvend bij een financieel adviseur wat er allemaal moet gebeuren omtrent jouw koophuis als je gaat scheiden.