Je bekijkt nu Het meeverhuizen van jouw hypotheek: hoe werkt het?

Het meeverhuizen van jouw hypotheek: hoe werkt het?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Woon je in een koophuis en besluit je te gaan verhuizen? Dan moet je bedenken hoe je dit nieuwe huis gaat financieren. Zo kun je een nieuwe hypotheek afsluiten, maar wist je ook dat je jouw huidige hypotheek mee kunt nemen? Maar hoe werkt dat dan precies en is dit de beste optie? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Meeneemregeling of verhuisregeling

Zoals hierboven ook al opgemerkt, hoef je bij het verhuizen niet per se een nieuwe hypotheek af te sluiten. Bij veel banken kun je jouw hypotheek en de voorwaarden die bij de hypotheek passen meenemen naar het nieuwe huis, dit wordt ook wel een meeneemregeling of verhuisregeling genoemd. 

Dit kan interessant zijn als je een hypotheek hebt afgesloten met voordelige voorwaarden en een lage rente. Echter zijn er wel een aantal regels om je hypotheek mee te mogen nemen. Er moet opnieuw worden beoordeeld of je de hypotheek op basis van je inkomen wel kunt betalen. 

Waarde van het huis

Wat nu als je gaat verhuizen naar een duurder huis? Dan is de kans groot dat de nieuwe hypotheek hoger moet zijn dan de huidige. Wil je je hypotheek meenemen naar het nieuwe huis, dan zou je bij dezelfde verstrekker een extra hypotheek moeten afsluiten of de huidige hypotheek verhogen. 

Hoogte van de rente

Wanneer je kiest om je hypotheek mee te verhuizen, betekent dit niet dat de hoogte van de rente die je bepaalt gelijk blijft. De hoogte van de rente is afhankelijk van het bedrag dat je leent en de waarde van het huis. De verhouding hiertussen moet bij het nieuwe huis opnieuw worden bepaald. 

Nieuwe hypotheek

Voordat je besluit om je oude hypotheek mee te nemen, is het belangrijk om te kijken of je hier wel een voordeel uit haalt. Bekijk wat je maandlasten zijn bij de huidige hypotheek (ook met een eventuele verhoging) en kijk wat de maandlasten zouden zijn als je een nieuwe hypotheek afsluit. Bereken daarbij ook uit, wat de gemiddelde rente is die je betaalt. Op basis hiervan kun je een overweging maken of het meeverhuizen van je hypotheek verstandig is. 

Onafhankelijk financieel adviseur

Benieuwd of het meeverhuizen van je hypotheek in jouw geval een verstandige keuze is? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur. Hans Gulpers helpt je graag bij het meeverhuizen of afsluiten van je nieuwe hypotheek. Hij weet precies waar hij op moet letten en adviseert je graag over de beste keuze. Meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op.