Je bekijkt nu Let hier op voordat je jouw voorlopige koopcontract koopt!

Let hier op voordat je jouw voorlopige koopcontract koopt!

Het klinkt misschien niet erg definitief: het voorlopige koopcontract. Maar toch is dit minder vrijblijvend dan je denkt. Wanneer je het voorlopige koopcontract tekent, dan zit je aan de koop van het huis vast tenzij je ontbindende voorwaarden opneemt in het contract. Wanneer er vervolgens niet aan de voorwaarden wordt voldaan, door de koper of door de verkoper dan kan het contract gratis ontbonden worden. Wil je het contract zonder geldige reden ontbinden (ná een bedenktijd van 3 dagen), dan bedraagt dit gemiddeld 10% van de verkoopprijs van het huis. 

Ontbindende voorwaarden waar je aan kunt denken zijn, onder voorbehoud van: bouwkundige keuring, woonvergunning, financiering, Nationale Hypotheek Garantie en/of verkoop eigen woning.

Bouwkundige keuring

Deze voorwaarde is vooral belangrijk wanneer je een oudere woning koopt. Hierin kun je opnemen dat je het huis pas koopt na een bouwkundige keuring. Zo voorkom je dat je later verborgen gebreken tegenkomt. Wanneer de lasten van het herstel van de woning boven een bepaald bedrag uitkomen, zal het contract worden ontbonden. 

Woonvergunning

In sommige plaatsen heb je een woonvergunning nodig, anders mag je daar niet wonen. Kom je uiteindelijk niet in aanmerking tot een woonvergunning, dan ben je met deze voorwaarde ingedekt. Een woonvergunning is vaak nodig, wanneer je ergens gaat wonen waar de vraag naar woningen hoog is. 

Financiering

Dit is één van de voorwaarden die bijna altijd opgenomen wordt in het contract. Wanneer je de hypotheek niet rond kunt krijgen vóór een bepaalde datum, dan wordt het contract ontbonden. Hiervoor heb je wel een bewijs nodig van de bank.  

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Bij deze voorwaarde gaat de verkoop alleen door, wanneer je een hypotheek kunt afsluiten met een Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG, geeft je een zekerheid en beschermt je tegen een rente schuld en verzekert je van een voordelig rentetarief

Verkoop eigen woning

Dit is een voorwaarden die je erin kunt stoppen om te voorkomen dat je met dubbele lasten komt te zitten. Als je jouw huidige woning niet op tijd kunt verkopen, dan wordt het contract ontbonden. In het contract neem je een termijn op, waarin je het huis zou willen verkopen.

Onafhankelijk financieel advies

Zorg er dus voor dat je ontbindende voorwaarden opneemt in het voorlopige koopcontract, om jezelf in te kunnen dekken. Laat je hierover informeren door een onafhankelijk financieel adviseur. Een financieel adviseur kan jouw koopcontract met je doornemen. Neem vrijblijvend contact op met een financieel adviseur.