Je bekijkt nu Een hypotheek afsluiten: welke stappen moet je ondernemen?

Een hypotheek afsluiten: welke stappen moet je ondernemen?

Ga je een huis kopen? Dan moet je een hypotheek afsluiten. Maar het proces om een hypotheek af te sluiten is vaak erg ingewikkeld. Je moet aan veel verschillende dingen denken. Naast het afsluiten van een hypotheek, moet je bijvoorbeeld ook bepaalde verzekeringen afsluiten. Maar de vraag is natuurlijk: waar moet je beginnen? Wij hebben de belangrijkste stappen bij het afsluiten van een hypotheek op een rijtje gezet: 

  1. Informeren hoeveel je kunt lenen

De eerste stap bij het afsluiten van een hypotheek is kijken hoeveel je zou kunnen lenen. Hiervoor moet je verschillende documenten inleveren, zodat de adviseur een goede inschatting kan maken. 

  1. Hypotheek kiezen

Wanneer je weet hoeveel je kunt lenen, kun je gaan bieden op het huis dat je wilt. Nu moet je ook gaan nadenken welke hypotheekvorm je wilt kiezen en moet je de details van deze hypotheekvorm gaan invullen. 

  1. Koopcontract tekenen

Wanneer je samen met de verkoper tot een prijs overeenkomt, kun je het koopcontract gaan tekenen. Hierin is het verstandig om een ontbindende voorwaarde op te nemen. Wanneer je het niet financieel rond kan krijgen met de bank, zal het contract ontbinden. 

  1. Woning taxatie

Hierna moet een onafhankelijke taxateur het huis taxeren. Het taxatierapport kan het maximale bedrag van de hypotheek en het rentetarief beïnvloeden. De bank doet een hypotheekaanbod, gebaseerd op de taxatie. In deze fase kan het zijn dat je meer uitgebreide informatie moet aanleveren. 

  1. Afspraak met de notaris

Daarna moet je ook nog een afspraak maken met een notaris, om het huis over te laten schrijven op jouw naam. Wanneer het overdrachtscontract is afgesloten, zal de notaris het hypotheekcontract met jou doornemen. Wanneer je beide hebt ondertekend, is het huis eindelijk van jou!

Hypotheek afsluiten Amsterdam

Helaas is het niet altijd zo makkelijk als gezegd, daarom raden wij je aan om een financieel adviseur te nemen. Een financieel adviseur kan kijken naar jouw persoonlijke situatie en kan je vervolgens helpen om de beste hypotheek voor jouw situatie af te sluiten. Een financieel adviseur kan jou vervolgens bij elke stap van het proces verder helpen. Want naast het afsluiten van de hypotheek, zijn er ook een aantal verplichte verzekeringen die je moet afsluiten. De financieel adviseur kan je hierbij helpen!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen bij Gulpers Financieel Advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kijk voor meer informatie op onze website!