Je bekijkt nu Verschillende manieren om geld te lenen…

Verschillende manieren om geld te lenen…

Wanneer je iets wilt kopen dan heb je geld nodig. Maar wat doe je als je geen, of niet voldoende geld hebt? Dan ga je lenen. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen, dan moet je een hypotheek afsluiten. Maar er zijn ook veel andere dingen waarvoor je geld kan lenen en er zijn ook veel verschillende manieren om geld te lenen. Waarschijnlijk heb je de reclame wel eens gehoord: geld lenen kost geld. En niets is minder waar. Er zijn verschillende manieren om geld te lenen, soms realiseren mensen niet eens dat het om een lening gaat. 

Verschillende soorten leningen

    • Hypotheek – Wanneer je een huis koopt moet je in bijna alle gevallen geld lenen. Dit doe je door een hypotheek af te sluiten. Ook bij het verbeteren of verduurzamen van je huis, kun je soms een extra hypotheeklening afsluiten. Het voordeel hiervan is dat de hypotheekrente vaak lager uitvalt dan als je normaal gaat lenen. Het is dus een gunstige manier van lenen als je jouw huis wilt verbeteren. 
    • Doorlopend krediet – Dit is een lening waarin je een kredietbedrag afspreekt die flexibel te gebruiken is. Je bepaalt zelf welk bedrag je van dit krediet afneemt. Wanneer je een bepaald bedrag hebt opgenomen los je elke maand een vast bedrag af, inclusief rente. Tegenwoordig is een persoonlijke lening populairder.
    • Persoonlijke lening – Dit is een lening die een vaste looptijd heeft van 2, 5 of 10 jaar die je afsluit tegen een vaste rente. Je weet dus meteen wat je moet terugbetalen. Over het algemeen los je dit maandelijk af. 
    • Creditcard – De aankopen die je doet met je creditcard worden ook als lening gezien. Alles wat je in een maand hebt betaald, wordt aan het einde van de maand in één keer van je rekening afgeschreven. Het geld wordt voorgeschoten door de creditcardmaatschappij. Indien je deze ‘schuld’ elke maand geheel betaald, hoef je hier geen rente voor te betalen. Wanneer je in het rood komt te staan, zul je rente moeten betalen. Dit is een relatief hoge rente.
    • Rood staan – Wanneer je rood staat op je normale rekening, wordt dat ook gezien als een lening bij je bank. Hiervoor betaal je een hoge rente van tussen de 10 en 14%. Zorg er daarom zeker niet voor dat je rood staat!

De beste lening

Er is niet één beste lening voor iedereen en iedere situatie. Wil jij geld lenen en ben je benieuwd welke lening het beste bij jou past? Informeer dan eens bij een financieel adviseur over jouw opties. Een onafhankelijk financieel adviseur is gespecialiseerd in financiële zaken en kan alles overzichtelijk maken voor jou. 

Nadelen van geld lenen

Zorg dat je altijd goed bent geïnformeerd wanneer je geld gaat lenen. Er zit, zoals je waarschijnlijk ook weet, een keerzijde aan het lenen van geld. Het maakt niet op welke manier je leent, maar je moet het altijd terugbetalen (inclusief rente). Het is vaak voordeliger als je hetgeen wat je wilt aanschaffen met je spaargeld doet, omdat je over je eigen geld geen rente hoeft te betalen. Het lenen van geld kan ook invloed hebben wanneer je een hypotheek wilt afsluiten. Wanneer jij veel hebt geleend, dan zal jouw maximale hypotheek lager uitvallen.

Neem contact op met een financieel adviseur.