Je bekijkt nu Hoeveel moet je overbieden bij het kopen van een huis?

Hoeveel moet je overbieden bij het kopen van een huis?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Tegenwoordig kun je bijna niet anders: overbieden op de vraagprijs van een huis. Vooral in grote steden is dit tegenwoordig noodzakelijk. Dit komt door het grote woningtekort, die we dus vooral in grote steden zien. Doordat de vraag groter is dan het aanbod, moet je vaak overbieden om toch kans te kunnen maken op jouw droomwoning! Let echter wel op dat je niet te veel gaat overbieden. Maar dan is de vraag natuurlijk: hoe weet je hoeveel je moet overbieden?

Hoeveel moet je overbieden?

Als we kijken naar de cijfers in 2021 dan zien we dat bij huizen tussen de 2 en 3 ton bij 70% van de huizen boven de vraagprijs wordt geboden. Het gemiddelde bedrag wat wordt overboden is dit jaar fors gestegen. Het bedrag verschilt per regio. In Noord-Holland wordt er bijvoorbeeld gemiddeld € 25.000,- overboden op een huis (bij huizen tussen de 3 en 4 ton). Echter kan dit binnen een provincie ook weer verschillen. Zet je niet vast op de gemiddeldes, informeer liever bij een makelaar wat je op een bepaald huis moet overbieden. 

Een aankoopmakelaar heeft verschillende strategieën die hij/zij kan inzetten bij het bieden op een huis. Het aannemen van een aankoopmakelaar kan dus erg voordelig zijn. Let bij het (over)bieden op de volgende punten.

Waar moet je op letten?

  • Stel een budget

Voordat je gaat overbieden is het belangrijk dat je voor jezelf een budget stelt. Reken uit hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maximaal per maand wilt uitgeven. Als je een budget vindt, met maandlasten die realistisch zijn voor jou, zorg er dan voor dat je niet over dit bedrag gaat. Probeer daarnaast allereerst een bod te doen, die net onder je budget ligt. Dit geeft je namelijk nog wat ruimte om hoger te bieden, als er door de kopers wordt onderhandeld. 

  • Kijk naar de waarde

Kijk allereerst naar de waarde van het huis wat je wilt gaan kopen. Kijk bijvoorbeeld naar de prijs waarvoor vergelijkbare woningen uiteindelijk zijn verkocht. Zo heb je een richtlijn als jij op het huis gaat bieden. 

  • Denk aan verbouwingskosten

Bedenk dat je mogelijk ook nog moet gaan verbouwen en het huis wilt opknappen. Hiervoor moet je natuurlijk ook geld hebben. En alles wat je overbiedt, kun je niet meer uitgeven aan het opknappen van de woning. 

  • Denk aan de toekomst

Denk erover na hoe lang je in het huis wilt wonen. Wanneer je een groot bedrag overbiedt, is het risico dat je het huis niet voor dezelfde prijs weer kunt verkopen. Verwacht je echter langdurig in het huis te verblijven, dan is het een stuk minder erg als de woning minder waard zou worden. 

Hoe werkt overbieden?

Houd er rekening mee dat je niet meer mag lenen dan de waarde van de woning. Zorg dat je dus niet meer overbiedt dan je kunt betalen. Wanneer je dit niet volledig met een hypotheek kunt betalen (omdat de waarde van de woning niet hoger is dan de koopsom), dan zou je dit met eigen geld moeten betalen. Neem bij het overbieden altijd een voorbehoud van financiering op in de ontbindende voorwaarden. Hierdoor kun je zonder boete van de koop af, mocht je het huis toch niet kunnen financieren. 

Wat is de conclusie?

Overbieden is het nieuwe normaal geworden, het is daarbij wel belangrijk dat je goed naar je budget kijkt. Laat je adviseren door een financieel adviseur, wat jouw maximale hypotheek is en wat jouw maximale budget is bij het bieden op een huis. Zo kun je samen alle maandelijkse kosten op een rijtje zetten. Neem daarom vrijblijvend contact op met een onafhankelijk financieel adviseur.