Je bekijkt nu Begin met het sparen van geld! 

Begin met het sparen van geld! 

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Geef jij jouw geld elke maand volledig uit? Of zet jij een deel van jouw salaris opzij om te sparen? Soms is het moeilijkste aan sparen, om gewoon te beginnen. Heb jij moeite om te beginnen met sparen? Dan helpen we jou graag om een realistische strategie te ontwikkelen voor jouw korte en lange termijn spaardoelen. Volg daarbij de volgende stappen:

  • Houd jouw uitgaven bij

De eerste stap om te kunnen sparen is uit te zoeken hoeveel geld je maandelijks uitgeeft. Houd daarom eens bij wat je allemaal uitgeeft (en dat betekent echt alles bijhouden, ook al bestel je alleen een koffie). Wanneer je alles hebt bijgehouden, kun je alles in categorieën onderverdelen. Denk aan categorieën als brandstof, boodschappen en hypotheek. 

  • Begroot voor sparen

Nu je een idee hebt van wat je uitgeeft elke maand, kun je per categorie een budget gaan ‘instellen’. Baseer jouw budget op jouw inkomsten, zodat je nooit teveel uitgeeft. Maak hierbij ook een spaar categorie en probeer 10-15% van jouw inkomen te sparen.

  • Probeer te BEsparen

Als jouw uitgaven zo hoog zijn, dat je niet zoveel kunt sparen als je zou willen is het misschien tijd om wat te gaan besparen. Kijk dan naar jouw maandelijkse uitgaven en kijk op welke categorie je kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan niet essentiële uitgaven, zoals: entertainment en etentjes. Kijk daarnaast of je kunt besparen op vaste uitgaven, zoals abonnementen. 

  • Zet doelen

Eén van de beste manieren om geld te sparen is om een doel te stellen. Begin te bedenken waarvoor jij zou willen sparen. Misschien wil je wel gaan trouwen, een vakantie plannen, of sparen voor je pensioen. Nu kun je gaan bedenken hoeveel geld je wilt gaan sparen. Je kunt een onderscheid maken tussen zowel korte als lange termijn doelen. Tip: zet kleine, realistische doelen. 

  • Stel prioriteiten

Bepaal welke spaardoelen prioriteit hebben. Let hierbij wel op dat jouw korte termijn doelen niet ten kosten gaan van jouw lange termijn doelen. 

  • Maak sparen automatisch

Wist je dat je via jouw bank, maandelijks, automatisch geld kunt overmaken naar jouw spaarrekening? En veel banken bieden ook de mogelijkheid om spaarpotjes te maken op jouw spaaraccount. Hierbij kun je aparte spaarpotjes aanmaken en spaardoelen instellen. Perfect om jouw spaardoelen in de gaten te houden dus!

  • Zie jouw spaarpotje groeien

Nu je bent begonnen met besparen, is het belangrijk dat je jouw budget en opgebouwde spaargeld in de gaten houdt. Dat helpt niet alleen als motivatie om jouw spaardoel te bewaren, maar het helpt ook bij het kunnen aanpassen van jouw spaarplan wanneer je inkomsten/ uitgaven veranderen. 

Gulpers Financieel Advies

Sparen is niet altijd gemakkelijk. Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een spaarplan? Neem dan eens contact op met een onafhankelijk financieel adviseur!