Je bekijkt nu Veelgestelde vragen over hypotheken

Veelgestelde vragen over hypotheken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Hypotheken afsluiten is een complexe constructie. Het is dus niet gek dat je veel vragen hebt, wanneer je een hypotheek wilt afsluiten. Heb jij vragen over het afsluiten van een hypotheek? Dan kun je het best advies vragen aan een onafhankelijk financieel adviseur. Een financieel adviseur beantwoord al jouw vragen en helpt je daarnaast bij het afsluiten van een hypotheek die bij jou past. Ben je eerst nog even informatie aan het inwinnen over hypotheken? Dan beantwoorden wij jouw meest gestelde vragen.

Kun je het beste kiezen voor een vaste of variabele rente?

Beide opties hebben voordelen en beide opties hebben ook nadelen. De beste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie. Laat je adviseren door een financieel adviseur voor de beste keuze.

Wat is het oversluiten van een hypotheek en is dit altijd voordelig?

Wanneer je jouw hypotheek oversluit, sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere bank. Met de nieuwe hypotheek los je de oude hypotheek af. Of dit ook voordeliger is, verschilt per situatie. Het kan voordeel hebben wanneer de nieuwe hypotheek een lagere rente heeft, betere voorwaarden heeft en/of bij het verandere van jouw persoonlijke situatie (denk aan gezinsuitbreiding, nieuwe pensioenregeling, scheiding, etc.). Bij het oversluiten van een hypotheek moet je kijken of de voordelen opwegen tegen de kosten van het oversluiten. Deze kosten kunnen bestaan uit: boeterente, taxatiekosten, notariskosten, advieskosten, etc.

Waar moet ik naast de hypotheekrente en maandlasten op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van een hypotheek, zoals de rentevaste periode. Maar denk ook aan de voorwaarde voor (boetevrij) aflossen, of je de huidige rente mag meenemen, etc. Kijk of je voorwaarden aansluiten bij jouw wensen en persoonlijke situatie.

Is het mogelijk om mijn hypotheek tussentijds te vermogen?

Onder sommige omstandigheden is het mogelijk om een hypotheek te verhogen. Zo kun je jouw hypotheek bijvoorbeeld verhogen om te kunnen investeren in het verduurzamen of verbouwen van jouw huis. Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor het verhogen van jouw hypotheek? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur.

Is extra aflossen op mijn hypotheek voordelig?

Extra aflossen heeft zowel voordelen als nadelen. Wil je jouw maandlasten verlagen, dan is een extra aflossing een goede optie voor jou.

Kan ik een online tool gebruiken om mijn (maximale) hypotheek te berekenen?

Een online tool is een handig hulpmiddel om een schatting te maken van de hoogte van jouw hypotheek. Echter ligt het in het echt wat complexer. Voor een betrouwbaar advies, kun je het beste een afspraak maken met een financieel-/ hypotheekadviseur. Zij kunnen namelijk beter naar jouw persoonlijke situatie kijken.

Kan ik een hypotheek afsluiten wanneer ik een studieschuld of BKR-registratie heb?

Het is nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor beide gevallen. De hypotheek zal over het algemeen wel lager uitvallen. Laat je adviseren door een financieel adviseur, om te weten te komen wat je het beste kunt doen.

Staat jou vraag over hypotheken er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact op met Hans Gulpers, onafhankelijk financieel adviseur.