Je bekijkt nu Moet ik kopen of huren? De voor- en nadelen

Moet ik kopen of huren? De voor- en nadelen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Kan ik een huis beter huren, of kun je toch beter kopen? Vooral jonge stellen vragen zich dit af. Want aan de ene kant kan het interessant zijn om te gaan kopen, maar dit neemt wel meer met zich mee dan wanneer je gaat huren. Om het makkelijker te maken voor jou zullen wij een aantal voor en nadelen van zowel huren en kopen op een rijtje zetten. Misschien kunnen wij je welk helpen in het maken van je uiteindelijke beslissing!

Wat zijn de voor- en nadelen van huren?

Wanneer je in aanmerking komt voor huurtoeslag, zullen de maandelijkse kosten omlaag gaan. En je hoeft daarnaast het onderhoud van het huis niet zelf te betalen, dat is aan de verhuurder. Wil je verhuizen? Dan gaat dit gemakkelijk, aangezien de opzegtermijn slechts een paar maanden is. 

Maar er zitten ook nadelen aan huren. Je betaalt een maandelijkse huurprijs, die maandelijks kan verhogen. Je bouwt hier geen vermogen mee op. Je kunt daarnaast ook niet zomaar je huis drastisch verbouwen, zonder toestemming van de verhuurder. 

Wat zijn de voor- en nadelen van kopen?

Wanneer je een huis koopt ben je direct bezig om vermogen op te bouwen. Wanneer je de hypotheek hebt afgelost is het huis in jouw bezit. Wanneer je de hypotheek hebt afgelost zullen de woonlasten drastisch verminderen. En daarnaast kun je het huis verbouwen zoals je wilt. Een ander voordeel van het kopen van een huis, is dat je de rente die je betaalt over je hypotheek kunt aftrekken van de belasting. Het kopen van een huis levert hierdoor dus een financieel voordeel op. Afhankelijk van je hypotheek kunnen de lasten elke maand hetzelfde blijven. 

Maar er zitten daarnaast ook nadelen aan het kopen van een huis. Zo kan de waarde van een huis veranderen. De waarde kan stijgen, wat voordelig zou zijn voor jou, maar de waarde kan daarentegen ook dalen. Wanneer je het huis dan voor minder verkopen, zou je een restschuld overhouden. Wanneer je een huis koopt heb je ook aanvullende verzekeringen die je moet afsluiten en moet je extra belastingen betalen. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, 

Conclusie

Ben je er nog steeds niet helemaal uit? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur. Deze zal kijken naar jouw persoonlijke situatie en hij zal jou adviseren of je beter kunt kopen of huren. Neem vrijblijvend contact op.