Je bekijkt nu Kun je een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

Kun je een hypotheek afsluiten met een studieschuld?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

We weten allemaal dat het moeilijker is om een hypotheek af te sluiten, wanneer je een schuld hebt. Maar hoe zit dit precies als je je eerste huis wilt kopen na je studie? Kun je een hypotheek afsluiten, wanneer je een studieschuld hebt? Het korte antwoord is: JA! Je kunt zeker een hypotheek afsluiten met een studieschuld, echter heeft dit wel invloed op de hoogte van de hypotheek. Lees hier alles wat je moet weten!

Wat is de hoogte van je hypotheek?

Wanneer je een schuld hebt overgehouden door jouw studie, beïnvloed dit de hoogte van jouw hypotheek. De bank maakt een schatting van de aflossing die je maandelijks doet om jouw studieschuld af te betalen. Hierdoor heb je minder inkomsten om je hypotheek te betalen. Om de hoogte van je studieschuld te bepalen wordt gekeken naar je inkomen en dit wordt in mindering gebracht met een deel van je schuld. De bank rekent verschillende percentages, die lopen van 0,35% tot 0,65% van de schuld. De bank gaat ervan uit dat je dit maandelijks afbetaald. Dit percentage is afhankelijk van de regeling van de lening. Val je onder de oude of de nieuwe regeling van het leenstelsel. 

Wat kun je doen voor een hogere hypotheek?

Het is voordelig om een deel van je schuld extra af te lossen, omdat je dan een hogere hypotheek kunt afsluiten. Wanneer je extra aflost, wordt de schuld namelijk opnieuw berekend. En de bank zal dan niet meer uitgaan van de oorspronkelijke lening. Wil je een hogere hypotheek kunnen afsluiten, los dan extra geld af op jouw lening. 

Moet je de studieschuld aangeven bij de bank?

Aangezien de studieschuld niet is geregistreerd is het verleidelijk om de studieschuld niet aan te geven. Het is echter wel verplicht om te doen. Dit is ook verstandig, zodat je er zeker van bent dat je de hypotheek ook werkelijk kunt betalen. En als je een hypotheek afsluit met een Nationale Hypotheek Garantie en je houdt onverwachts een restschuld over, dan heb je geen recht meer op een vergoeding als wordt ontdekt dat je de studieschuld hebt verzwegen. 

Onafhankelijk financieel advies

Ben jij benieuwd naar de hoogte van jouw hypotheek, wanneer je een studieschuld hebt? Informeer dan bij een onafhankelijk financieel adviseur. Een financieel adviseur kan een schatting maken van de hoogte van jouw studieschuld en hij kan je adviseren over een eventueel extra aflossing van jouw studieschuld.