Je bekijkt nu De invloed van corona op de huizenmarkt. Veelgestelde vragen.

De invloed van corona op de huizenmarkt. Veelgestelde vragen.

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

De corona crisis heeft een grote invloed op ons leven. Maar welke invloed heeft het precies op de huizenmarkt? In de eerste weken na de lockdown zagen we meteen dat er minder bezichtigingen werden gedaan en werd er minder geboden. Dus krijgt de huizenmarkt ook een klap te verduren en worden de huizen daardoor minder waard? Of merkt de huizenmarkt niets van de corona crisis, aangezien we in Nederland niet in algehele lockdown hoeven. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jou op een rij gezet.

Is de corona crisis vergelijkbaar met de crisis van 2008?

De huidige situatie op de woningmarkt is niet te vergelijken met deze in 2008. De woningnood is momenteel namelijk veel hoger dan in 2008. Het tekort aan huizen is verdubbeld, naar een tekort van ruim 300.000 huizen. 

Worden er minder huizen verkocht?

In eerste instantie werden er een stuk minder afspraken gemaakt om huizen te bezichtigen. En zeker voor mensen die al een nieuw huis hadden gekocht en hun oude huis wilde verkopen was dit spannend. Maar gelukkig liep deze daling weer snel op. Na ongeveer een maand ná de eerste persconferentie werden er weer evenveel afspraken gemaakt als eerder.

Zijn de huizenprijzen gedaald?

In de praktijk zien we dat de huizenprijzen in het begin van de crisis (half maart tot half april) ongeveer gelijk is gebleven. We zien dus nog geen forse dalingen in de huizenprijzen. Natuurlijk weten we niet hoe de crisis zich verder vorm geeft en kan dit de komende tijd nog veranderen. 

Wat zijn de verwachtingen?

Alhoewel de invloed van de corona crisis op de huizenmarkt tot nu toe beperkt is gebleven, wordt er verwacht dat de impact van de corona crisis nog moet komen. Diverse verhuurders en economen denken dat veel mensen de koop van een huis uit zullen stellen, omdat hun inkomen onzeker is. En als mensen minder gaan verdienen en daarnaast de hypotheekrente stijgt, kunnen veel mensen woningen niet meer betalen. Met als resultaat; dalende huizenprijzen. 

Huis kopen of verkopen? Neem contact op met een financieel adviseur!

Wil jij momenteel een huis kopen of verkopen? Dan kan het handig zijn om je te laten adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Een financieel adviseur is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan jou helpen bij het afsluiten van een hypotheek en verzekeringen die bij jouw persoonlijke situatie past. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met Hans Gulpers, onafhankelijk financieel adviseur!