Je bekijkt nu Een aantal veranderingen in 2021 die invloed hebben op jouw portemonnee

Een aantal veranderingen in 2021 die invloed hebben op jouw portemonnee

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog

Het jaar komt bijna tot een eind. En een nieuw jaar brengt veranderingen met zich mee, en dat geldt misschien ook voor jouw financiën. Het kabinet heeft op Prinsjesdag dit jaar verschillende veranderingen voor het nieuwe jaar aangekondigd. Voor het gemak zetten wij de belangrijkste veranderingen in 2021 op een rijtje. 

Veranderingen in 2021

 1. Partneralimentatie

In het nieuwe jaar verhoogt de partneralimentatie met een indexering van 3%. Betaal je partneralimentatie, dan betaal je per € 100,00 aan alimentatie € 3,00 extra. Tot een inkomen van € 68.507,00 is dit aftrekbaar op de inkomstenbelasting. Mensen met een hoger inkomen mogen nog maar 43%. 

 1. Zorgverzekering

De basis zorgverzekering neemt toe in het nieuwe jaar. Gemiddeld stijgt de zorgverzekering met € 5,00 per maand. Er zijn grote verschillen tussen zorgverzekering. Kijk voor het nieuwe jaar of je over wilt stappen op een andere zorgverzekering. 

 1. Inkomstenbelasting

In 2021 gaan we financieel vooruit op de inkomstenbelasting. Deze gaat namelijk iets omlaag. Heb jij een middeninkomen, dan betaal je ongeveer 1% minder inkomstenbelasting. De arbeidskorting gaat namelijk iets omhoog en het tarief van de eerste belastingschijf wordt iets verlaagd. 

 1. Box 3-belasting

Volgend jaar hoef je als met een fiscaal partner als spaarder of kleine belegger pas box 3 belasting betalen bij een vermogen vanaf € 100.000,00. Zonder fiscaal partner is een vermogen tot € 50.000,00 vrijgesteld van belasting in het jaar 2021. 

 1. Energiebelastingen

De belastingen die je betaald over stroom blijven volgend jaar gelijk, de belastingen op gas gaan volgend jaar echter wel omhoog. Dit zal je alleen merken als je meer gas gebruikt dan gemiddeld. Dit is omdat je per jaar een deel van deze energiebelasting terug kunt krijgen. 

 1. AOW-uitkering

In 2021 zal de AOW leeftijd niet verhogen, dit zal pas in 2020 gebeuren. Heb je lichamelijk zwaar beroep, dan kun je vanaf volgend jaar maximaal 3 jaar eerder met pensioen. De verwachting is dat de AOW-uitkering in 2021 iets omhoog gaat. Dit zal echter slechts een paar euro per maand schelen. 

 1. Hypotheek

Ook voor een hypotheek veranderen er in het nieuwe jaar een aantal dingen. In het kort zijn dat de volgende veranderingen:

 • NHG-grens omhoog naar € 325.000,00;
 • De maximale aftrek gaat omlaag;
 • Studieschulden worden minder zwaar meegerekend;
 • Als startende koper tot 35 jaar betaal je geen overdrachtsbelasting;
 • Het tweede inkomen wordt voor 90% meegeteld;
 • Ondernemers en zzp’ers moeten een ‘corona toets’ afleggen.

Meer informatie

Ben jij benieuwd wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent, of heb je andere vragen over jouw financiën? Neem dan contact op met erkend financieel adviseur Hans Gulpers.