Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over een nieuwbouw hypotheek

Alles wat je moet weten over een nieuwbouw hypotheek

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Ga je een huis kopen en heb jij interesse in een bepaald nieuwbouwproject? En wil je dus in plaats van een bestaand huis een nieuwbouw huis kopen? Dan zijn er een aantal dingen die anders verlopen. Maar wat is er nu precies anders bij een nieuwbouw huis? Ik zal het voor jou even op een rijtje zetten. Zo kun je afwegen of het iets voor jou is!

1. De bezichtiging

Het begint eigenlijk al bij de bezichtiging. Wanneer je kiest voor een bestaand huis, dan kun je gewoon fysiek langskomen in het huis. Bij een nieuwbouwproject staat het huis er nog niet. Hierbij moet je het doen met de brochure en digitale weergave van het huis. Wat het soms moeilijker maakt om een beeld te vormen bij de wijk en het huis.

2. Een loting

Het komt vaak voor dat je niet de enige geïnteresseerde bent in het huis. Het kan dan zijn dat de projectontwikkelaar kiest wie het meest geschikt is voor de koop van het huis. Voor een nieuwbouw huis is het echter gebruikelijk om een loting te houden onder de geïnteresseerde kopers. Wanneer je ingeloot wordt, is het de volgende stap om jouw hypotheek rond te krijgen. Zorg dat je de koopovereenkomst nog goed doorneemt, voordat je het huis werkelijk koopt. Ben je uitgeloot, dan wordt je op de reservelijst geplaatst. Mochten de ingelote kopers hun hypotheek toch niet rond krijgen of om een andere reden toch afzien van de koop, dan wordt er naar de reservelijst gekeken. 

Het kan zijn dat sommige kopers voorrang hebben bij een loting, dus informeer altijd even naar de voorwaarden om te zien wat jouw kans is. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat je genoeg geld kunt lenen, voordat je aan de loting mee gaat doen. 

3. De kosten

In tegenstelling tot een bestaand huis, staat de prijs van een nieuwbouwhuis vaak vast. Dit betekent dat je niet hoeft te overbieden. Het kopen van een nieuwbouwhuis biedt dus voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Je sluit namelijk een hypotheek af, wanneer de bouw begint (gemiddeld duurt dit een half jaar tot een jaar). Tijdens deze periode betaal je dus al jouw hypotheek, maar heb je ook nog steeds de kosten van je huidige woning. 

4. Kosten koper vs. vrij op naam

Wanneer je een bestaand huis hebt, zijn er bepaalde kosten die je moet betalen: kosten koper. Dit zijn kosten, zoals overdrachtsbelasting, taxatiekosten en de kosten van een makelaar. Wanneer je een nieuw huis koopt, dan doe je dit vrij op naam. Dat betekent dat je deze ‘kosten koper’ niet hoeft te betalen. Natuurlijk zijn er ook nog standaard kosten, die je zowel bij een bestaand als een nieuwbouw huis moet betalen. Denk hierbij aan de kosten van de notaris en een financieel adviseur. 

Wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwhuis? Laat je dan adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Neem vrijblijvend contact op.