Je bekijkt nu De invloed van de corona crisis op de hypotheekrente

De invloed van de corona crisis op de hypotheekrente

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Aan het begin van de corona crisis was de hypotheekrente gedaald, echter nu ruim twee maanden verder zien we de hypotheekrente weer stijgen. Maar wat betekent dit allemaal voor jou? Is het nu juist wel of geen goede tijd om een huid te komen en/ of verkopen? Wij zetten de belangrijkste zaken omtrent de hypotheekrente voor jou onder elkaar. Heb jij naast het lezen van deze blog nog vragen, neem dan contact op met voor meer informatie over dit onderwerp.

Stijging van de hypotheekrente

De rente is in de meest extreme gevallen gestegen tot 0,5% tot zelfs 0,75%. De rentestijgingen verschillen echter relatief veel van elkaar. Bij sommige aanbieders zijn de rentes amper gestegen, terwijl we bij andere aanbieders wel grote stijgingen zien. 

Relatief laag

Als je de rente vergelijkt met bijvoorbeeld 2008 (waarin de rente ongeveer 5,5% was), is de rente van nu nog relatief laag. Wanneer je de rente nu voor 20 jaar zou vastzetten, betaal je niet meer dan 3% rente. Oftewel, er is nog geen reden voor paniek. 

Even uitrekenen

Stel je hebt een hypotheek afgesloten van € 300.000. Jouw rente is gestegen met 0,3% in vergelijking tot een paar maanden geleden. Dat zou betekenen dat de maandlasten met nog geen € 50,00 per maand zouden stijgen. 

Lage rente kiezen

Het kiezen van een zo laag mogelijke rente is niet altijd de beste keuze die je kunt maken. Naast de hypotheekrente is het namelijk belangrijk om ook te kijken naar een aantal andere aspecten. Denk aan de voorwaarden wanneer je gaat verhuizen, het tussentijds aflossen, de geldigheidsduur van de offerte en de mogelijkheid om een overbruggingskrediet af te sluiten. Dit zijn allemaal aspecten waarmee je rekening moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. Een iets hogere hypotheekrente kan dus soms voordeliger zijn als de voorwaarden daarbij beter bij jouw wensen passen. 

Financieel advies

Er komen dus veel factoren kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Het is daarom belangrijk dat je voldoende informatie inwint over jouw mogelijkheden. Een Erkend Financieel Adviseur kan jou hierbij goed helpen. Hij zal samen met jou kijken welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Hij kan jou ook adviseren of het voor jou verstandig is om nú een hypotheek af te sluiten. 

Benieuwd wat een financieel adviseur precies voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Erkend Financieel Adviseur; Hans Gulpers.