Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

Alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Wanneer je een huis hebt gekocht, dan heb je deze term vast een keer voorbij horen komen: overdrachtsbelasting. Maar wat is overdrachtsbelasting precies en wanneer moet je het betalen? Wil jij een huis kopen, dan is de kans groot dat jij hier ook mee te maken krijgt. In deze blog lees je alles wat je moet weten over overdrachtsbelasting. Laten we beginnen bij het begin:

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een bedrag die je betaalt wanneer je een huis, stuk grond of bedrijfspand koopt in Nederland. Daarnaast betaal je deze belasting ook over aandelen van een nv of bv (waarvan de bezittingen grotendeels uit onroerend goed bestaat) en rechten op onroerende zaken. Wanneer je een huis koopt, betaal je alleen overdrachtsbelasting over bestaande huizen, wanneer je de eerste bewoner bent hoef je deze belasting niet te betalen.

Hoeveel bedraagt de overdrachtsbelasting?

Dit hang af van de situatie. Maar wanneer je een huis koopt bedraagt overdrachtsbelasting 2% van de koopsom van je huis. Voor overige onroerende zaken geldt een belasting van 8%. Er zijn wel mogelijkheden om vrijstelling te krijgen van dit bedrag. Twijfel je of jij recht hierop hebt, laat je dan informeren door een financieel adviseur.  

Wanneer kun je vrijstelling krijgen?

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om een starters vrijstelling te krijgen van de overdrachtsbelasting. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet het huis die je koopt zijn bedoeld om zelf een langere tijd in te gaan wonen. Daarnaast moet je tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en moet je niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze vrijstelling. 

Ook als je al eerder een huis hebt gekocht, heb je nog steeds recht op deze vrijstelling, zolang je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Mocht je gaan samenwonen met een partner, dan moet je beide aan de voorwaarden voldoen om recht te hebben op deze vrijstelling. Vanaf 1 april 2020 geldt er nog een extra voorwaarde voor de vrijstelling, vanaf deze datum mag de koopsom van het huis niet meer bedragen dan € 400.000,-. 

Naast deze vrijstelling zijn er nog een aantal redenen waarom je vrijstelling zou kunnen krijgen. Informeer bij een onafhankelijk financieel adviseur of jij recht hebt op vrijstelling.

Zijn er ook uitzonderingen?

Ja zeker. Naast de vrijstelling zijn er ook een aantal vrijstellingen op de regel. Je gebruikt geen overdrachtsbelasting in de volgende situaties:

  • Wanneer je het huis erft;
  • Wanneer je mede-eigenaar wordt door geregistreerd partnerschap of wanneer je getrouwd bent;
  • Wanneer een woning eigendom wordt van één van beide partners, na een relatiebreuk.

Hoe betaal je overdrachtsbelasting?

Meestal gebeurt de betaling bij de overdracht via de notaris. De notaris maakt vaak het bedrag over naar de Belastingdienst. De betaalde overdrachtsbelasting is niet af te trekken van de aangifte inkomstenbelasting. En omdat je niet meer geld kan lenen dan de koopsom, betaal je de overdrachtsbelasting van je eigen geld.  

Wil jij meer weten over overdrachtsbelasting. Laat je dan informeren door Hans Gulpers Financieel Advies.