Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over een verhuur hypotheek

Alles wat je moet weten over een verhuur hypotheek

Wil je een huis kopen, maar wil je er niet zelf in gaan wonen maar gaan verhuren? Lees dan vooral verder! Bij het afsluiten van een zogenoemde verhuur hypotheek (ook wel bekend als huisjesmelker hypotheek) komen andere dingen kijken dan bij een ‘gewone’ hypotheek. Voor het gemak zetten wij de meest gestelde vragen over een verhuur hypotheek voor jou op een rijtje. Laten we beginnen bij het begin:

Wat is een verhuur hypotheek?

Een verhuur hypotheek is een hypotheek die je kunt afsluiten, zodat zij de woning vervolgens kunnen verhuren. Alleen particuliere kunnen deze hypotheek afsluiten. In tegenstelling tot een ‘normale’ hypotheek kun je niet 100%, maar maximaal 70% van de waarde van het huid lenen. 

Dit is de waarde van het huis in verhuurde staat. De waarde in verhuurde staat is eigenlijk altijd lager dan de waarde waarvoor je het huis kunt kopen. De waarde ligt gemiddeld rond de 92,5% van de koopsom. 

Wat is de rente?

De rente voor deze hypotheek ligt gemiddeld tussen de 2,3% en 3,5%.

Wat zijn de voordelen van deze hypotheek?

Je kunt geld verdienen. Je belegt jouw geld in vastgoed, waar de waarde naar verwachting van zal stijgen. Wanneer je in box 3 valt, zijn de inkomsten van het verhuren van de woning bovendien vrij van belasting. 

Wat zijn de voorwaarden?

Je mag maximaal 4 woningen met deze hypotheek financieren en in bezit hebben. Deze hypotheek is alleen geschikt voor permanente bewoning en kan dus niet gebruikt worden als vakantiehuis. Daarnaast is het belangrijk om een plan te hebben voor het verhuur van de woning en worden aspecten als locatie, eigen geld, duurzaamheid en verhuurbaarheid ook in overweging genomen. 

Wat is de beste aanbieder voor een verhuur hypotheek?

Dat is moeilijk te zeggen en afhankelijk van jouw situatie. De verschillen tussen de aanbieders van deze hypotheek is erg groot. Er zijn veel verschillende aspecten om rekening mee te houden. De hoogte van de minimale hypotheek, de rente, de rentevaste periode, of kamerverhuur wordt toegestaan en minimale aflossing kunnen o.a. variëren bij aanbieders. Vergelijk daarom altijd verschillende aanbieders.

Wat moet ik nog meer weten over deze hypotheek?

  • Aangezien je de woning niet geheel kunt financieren, is er altijd eigen geld nodig om de hypotheek te kunnen krijgen. 
  • De aflossing kan zowel lineair als annuïtair.
  • Vergeet niet dat er naast de hypotheek ook kosten zijn voor de taxatie, notaris en eventueel een financieel adviseur. 

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor een verhuur hypotheek? Laat je dan adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. Hans Gulpers helpt jou graag! Of heb je meer vragen over een verhuur hypotheek? Neem vrijblijvend contact op.