Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over hypotheekrenteaftrek

Alles wat je moet weten over hypotheekrenteaftrek

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Je hebt er vast weleens over gehoord: hypotheekrenteaftrek. Maar heb jij je, net als vele anderen, altijd al afgevraagd wat dit precies is? En misschien nog wel belangrijker of jij daar ook recht op hebt… Wil je meer weten over hypotheekrenteaftrek, lees hier alle veelgestelde vragen!

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is het gedeelte van de hypotheekrente die je kunt aftrekken van het belastbare inkomen. Wanneer je een huis hebt gekocht, betaal je hier rente over. Deze rente kan, totdat je de hypotheek volledig hebt afgelost, aardig oplopen. Bij het doen van de belastingaangifte kun je de aftrekbare rente aangeven, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. 

Wie heeft recht op hypotheekrenteaftrek?

Om recht te krijgen op hypotheekrenteaftrek, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van de belasting. Daarnaast ben je, bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, verplicht om de lening in maximaal 30 jaar af te lossen. 

Je hebt alleen recht op hypotheekrenteaftrek, wanneer je ook werkelijk woont in het huis waar je het voor aanvraagt. Bezit je meerdere huizen, dan geldt het alleen voor één huis. Wanneer je jouw hypotheek in 2012 of daarvoor hebt afgesloten, dan heb je ook recht op de aftrek als je de hypotheek niet volledig aflost. Dat is na deze tijd niet meer toegestaan. Nu is de rente alleen nog maar aftrekbaar bij een annuïteiten- en lineaire hypotheek.

Wat is de hoogte van de hypotheekrenteaftrek?

Wil je weten hoeveel hypotheekrenteaftrek jij krijgt? Dan is er een berekening die je kunt maken, om een ruwe schatting te maken. Bereken de rente die je in een jaar betaald over jouw hypotheek en trek dit vervolgens af van jouw jaarinkomen. Over dit overige bedrag wordt nu de inkomstenbelasting berekend. 

Met deze simpele berekening kun je een ruwe schatting maken van de hoogte van de hypotheekrenteaftrek. In werkelijkheid zijn er verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van de aftrek. Denk bijvoorbeeld aan het eigenwoningforfait.

Wat moet ik nog meer weten?

De laatste jaren wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 3% afgebouwd. Het aftrekbare bedrag, wordt ieder jaar dus lager. Heb je jouw huis nieuw gekocht, denk ook eens aan andere kosten met betrekking tot de aankoop die je mogelijk mag aftrekken van de belasting.

Onafhankelijk financieel adviseur

De regels wat betreft hypotheekrenteaftrek veranderen regelmatig. Informeer daarom bij een onafhankelijk financieel adviseur voor de laatste ontwikkelingen. Hij beantwoordt niet alleen al jouw vragen, maar kijkt ook naar jouw persoonlijke situatie. Heb jij er recht op en wat is de hoogte? Hij zoekt het voor je uit! Interesse? Neem dan contact op.