Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over het geven van schenkingen!

Alles wat je moet weten over het geven van schenkingen!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Liever denken we er nog niet overna: dingen die geregeld moeten worden voor ons overlijden. Toch kan het voordelig zijn om na te denken waar jij jouw geld naartoe wilt hebben na het overlijden. Heb jij nog een mooi bedrag op je rekening staan en wil je dat dit voor een deel naar jouw kinderen gaat? Dan weet je waarschijnlijk dat dit mogelijk is door middel van jouw erfenis. Maar misschien is het wel verstandiger om voor jouw overlijden al een deel van jouw vermogen door middel van een schenking aan jouw kinderen te geven. Want over een erfenis moet namelijk belasting betaald worden. Hoe dit precies zit, leggen we aan jou uit.

Mogelijkheden

Om te beginnen zijn er twee manieren om geld aan jouw kinderen door te geven. De eerste is d.m.v. een schenking (tijdens jouw leven) en de tweede is na jouw overlijden d.m.v. jouw erfenis. Wanneer je kiest om je vermogen pas aan jouw kinderen te geven als je overlijdt, moet daar echter belasting over betaald worden, namelijk; erfbelasting. Voor kinderen geldt een belasting van maximaal 20% van het erfdeel. Maar dit is natuurlijk zonde, als je het geld ook zonder belasting te betalen aan jouw kinderen kan geven, namelijk d.m.v.; schenkingen.

Jaarlijkse schenkingen

Heb je veel vermogen en wil je dat jouw kinderen later geen belasting hoeven te betalen over hun erfenis, dan is schenken een goede oplossing. De kinderen hoeven dan later, wanneer het zover is minder belasting te betalen (omdat de erfenis lager is). Maar natuurlijk zitten daar wel een aantal regels aan. De schenkingen zijn namelijk tot een bepaald bedrag vrijgesteld van belasting. In 2019 mocht je nog € 5428,- schenken aan jouw kinderen (per kind) per jaar, zonder dat je daar belasting voor hoeft te betalen. In 2020 is dit verhoogd naar € 5515,-.  Wanneer je meer dan dit bedrag geeft, moet je ongeveer 10% van dit restant aan de belasting afstaan. Voor schenkingen aan bijvoorbeeld kleinkinderen geldt een lager vrijgesteld bedrag. In 2019 was dit bedrag € 2173,- per jaar (per kleinkind). Ouders mogen hun kinderen ook één keer in hun leven een hoger (belastingvrij) bedrag schenken. Dit bedraagt in 2020 € 26.457,-.

Overige schenkingen

Naast jaarlijkse schenkingen, mag je als ouder ook een bedrag schenken als jouw kind een huis gaat verbouwen of verkopen. Mocht dit het geval zijn dan betaal je over een bedrag van maximaal € 103.643,- geen schenkbelasting. Dit bedrag moet daarvoor wel echt gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis of voor de aflossing van de hypotheek/ restschuld. 

Ook kun je jouw kinderen een bedrag schenken (belastingvrij) voor een dure studie. Hiervoor mag een bedrag tot € 55114,- worden geschonken. Dit is echter alleen mogelijk als de studie minstens € 20000,- per jaar kost. 

Schenken op papier

Zit jouw geld in aandelen, beleggingen of in jouw huis? Dan kun je ook op papier schenken. De waarde van de papieren schenkingen mogen vervolgens afgetrokken worden van de erfenis. Over deze schenking moet wel elk jaar 6% rente worden betaald en dit moet ook vastgelegd worden bij de notaris. Voor de rest gelden dezelfde regels als bij een normale schenking. 

Financieel advies

Natuurlijk zijn er nog een aantal regels en overige regelingen waarbij rekening mee gehouden dient te worden. Benieuwd of schenken in jouw situatie een mogelijkheid is? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur. Neem vrijblijvend contact op met Gulpers Financieel Advies, voor meer informatie.