Je bekijkt nu De voordelen van een duurzaam huis

De voordelen van een duurzaam huis

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

We zien het steeds vaker: het verduurzamen van je huis. Veel huiseigenaren en woningbouwverenigingen proberen huizen te verduurzamen. En dat kan jou als huiseigenaar ook veel voordelen opleveren. En deze verduurzamingen hoeven niet groot te zijn, denk bijvoorbeeld aan deurdrangers, tochtstrippen of bewuster omgaan met energie. Je kunt echter ook denken aan grotere veranderingen. Bijvoorbeeld beter isoleren of een cv-ketel vervangen. Deze grotere veranderingen gaan vaak ook gepaard met hogere kosten. Maar  toch kan het erg voordelig zijn om jouw huis te verduurzamen

Energielabel

Sinds 2015 heeft elk huis een energielabel toegewezen gekregen. Bij de verkoop van de huis moet een definitief energielabel worden aangevraagd. Een energielabel vertelt je hoe energiezuinig een huis is. Waarbij A het hoogste is en G het laagste. Een huis met een hoger energielabel is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee.

Voordelen

  • Verlaging kosten – wanneer je kiest voor energiebesparende aanpassingen, zullen je maandelijkse kosten ook afnemen. Denk bijvoorbeeld aan jouw stroomrekening, gasrekening en waterrekening. 
  • Verhoging woningwaarde – heb je energiebesparende aanpassingen uitgevoerd, dan wordt de woning aantrekkelijker voor kopers. Heeft jouw huis een hoger energielabel, dan neemt de waarde ook toe. Daarnaast is een huis met een hoger energielabel ook veel interessanter. 
  • Toename comfort – heb je een goed geïsoleerde woning, dan is de kans groot dat je meer wooncomfort heb dan als je in de tocht zit en het koud hebt. Dit heeft ook te maken met een gezondere leefomgeving. Door een huis te verduurzamen kun je het binnenklimaat van jouw woning verbeteren.
  • Bijdrage aan het milieu – ook woningen zijn verantwoordelijk voor CO2 uitstoot. Wanneer je het energieverbruik weet terug te dringen, draag je daarom dus ook bij aan het verminderen van CO2 uitstoot. 
  • Onafhankelijkheid energieleveranciers – de prijzen van energie kunnen schommelen. Door bijvoorbeeld te verduurzamen door de aanschaf van zonnepanelen of door de woning te isoleren ben je minder afhankelijk van de energieleveranciers.

Financiën

Een investering in verduurzaming kan dus vele voordelen bieden. Dit moet je echter wel kunnen financieren. Zo kun je kiezen om geld te lenen, maar kun je jouw huis ook verduurzamen met je hypotheek. Wanneer je een huis koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je in plaats van 100% van de waarde van je woning 106% van de waarde van je woning lenen. 

Ben jij benieuwd wat er allemaal komt kijken op het gebied van financiën bij het verduurzamen van jouw huis? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur.