Je bekijkt nu Wat kun je doen als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen?

Wat kun je doen als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Wat nu als je een huis hebt gekocht, maar je de hypotheek niet meer kunt betalen? Het kan natuurlijk gebeuren dat je door omstandigheden jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest, of hoge onvoorziene kosten hebt. Maar wat nu? Moet je het huis direct verkopen, of heb je nog andere mogelijkheden. 

Licht de bank in

Licht de bank in, die jouw hypotheek heeft verstrekt. Verwacht je dat je een aantal betalingen niet kunt gaan voldoen? Neem dan contact op met de hypotheekverstrekker, wanneer je nog geen achterstand hebt. Samen kunnen jullie dan kijken naar een mogelijke oplossing, om een verdere achterstand te voorkomen. 

Mogelijke oplossingen

  1. Rente:

Een mogelijke oplossing kan zijn, dat de bank voorstelt dat je tijdelijk geen rente hoeft te betalen. Hierdoor zijn de lasten dus tijdelijk lager, en betaal je alleen een deel van de aflossing. Deze rente moet je natuurlijk uiteindelijk wel gaan betalen, maar deze tijdelijke oplossing is vooral voor mensen die eventjes krap bij kas zitten. 

  1. Betalingsregeling:

Heb je een achterstand in betalingen opgelopen, dan kun je waarschijnlijk een regeling treffen. Hierbij spreek je af in hoeveel termijnen je deze schuld terug moet betalen aan de bank. Deze achterstand betaal je dan bovenop de reguliere maandelijkse aflossing van de hypotheek. 

  1. Wijziging hypotheek:

Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de hypotheek over te sluiten, naar een aanbieder met een lagere rente of andere voorwaarden. Daarnaast kun je in sommige gevallen ook de looptijd van de hypotheek verlengen, waardoor de kosten opnieuw worden gespreid. 

  1. Budgetcoach:

De hypotheekaanbieder kan een budgetcoach aanwijzen, om te kijken naar jouw inkomsten en uitgaven. Hierbij gaat de coach een plan opstellen, die erbij gaat helpen dat jij jouw hypotheek wel kunt betalen. 

  1. Schuldhulpverlening:

Mochten bovenstaande maatregelen allemaal niet werken of mogelijk zijn, dan kom je in de schuldhulpverlening terecht. Hierbij worden jouw financiën geregeld door iemand van buitenaf. Zelf verlies je dan de macht over jouw financiën, totdat de schulden zijn afgelost.

  1. Verkoop huis:

De laatste maatregel die een bank treft, is het verkopen van het huis. De bank zal jouw huis dan verkopen, om de schuld die je bij de bank hebt toch af te kunnen lossen. Vaak wordt het huis dan verkocht op een veiling en gaat het huis naar de hoogste bieder. 

Onafhankelijk financieel advies

Merk je dat je jouw financiële overzicht een beetje kwijt bent? Neem dan vrijblijvend contact op met een financieel adviseur. Neem contact op met onafhankelijk financieel adviseur Hans Gulpers.