Je bekijkt nu Verzekeringen voor beginners: 9 verzekeringen die je moet kennen

Verzekeringen voor beginners: 9 verzekeringen die je moet kennen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog

Verzekeringen spelen een essentiële rol in jouw financiële gezondheid. Het helpt bij het beschermen van jouw huis, auto, huisdier, bedrijf en het beschermt ook jouzelf. Misschien begroot jij jouw uitgaven en kosten wel iedere maand, maar voor sommige dingen kun je je niet voorbereiden. Denk aan een botsing, ongeluk op vakantie of lekkage… En dit is wanneer verzekeringen goed van pas komen. 

Verzekeringen maken je flexibel en kunnen je voorbereiden op omstandigheden en kosten waar je niet goed voor kunt sparen (gewoon omdat je niet weet wanneer en welke kosten er gemaakt moeten worden). 

Wat is een verzekering?

Met het ‘kopen’ van een verzekering, koop je eigenlijk bescherming en gemoedsrust. Verzekeringsmaatschappijen bieden financiële steun, wanneer er onverwachte financiële verliezen voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten na een auto-ongeluk, een gebroken arm, een gemiste vlucht, een brand in huis of een operatie voor je huisdier. Bij dit soort situaties helpt een verzekeringsmaatschappij bij het betalen van de kosten.

Hoe werkt een verzekering?

Niet elke verzekering is hetzelfde, echter hebben de meeste verzekering een aantal overeenkomsten. Wanneer je een verzekering ‘koopt’, dan koop je eigenlijk een polis. Dit is een geschreven contract die de voorwaarden van de verzekering in detail bespreek. Degene die de verzekering afsluit wordt de verzekeringnemer genoemd, en de verzekeringsmaatschappij de verzekeraar. In ruil voor de dekking die de verzekeraar biedt, betaal je een premie die over het algemeen maandelijks betaald wordt. 

De manier waarop je aanspraak kan maken op jouw verzekering is erg verschillend per verzekeringstype. Over het algemeen moet je bij de verzekering een formele claim indienen, na omstandigheden zoals een auto-ongeluk of huisbrand. Echter, geldt er voor veel verzekeringen een eigen risico die afgetrokken wordt van het te ontvangen bedrag.

Welke verzekering moet je kennen?

 1. Zorgverzekering

Je zorgverzekering is de meest gebruikte en belangrijke verzekering die iedereen in Nederland moet afsluiten. Het dekt alle of een gedeelte van jouw medische uitgaven. Je kunt één keer per jaar van verzekering wijzigen. Je kunt bij verschillende aanbieders bekijken welke zorgverzekering bij jou past, dit kan gedurende de jaren heen veranderen (afhankelijk van jouw gezondheid). 

 1. Levensverzekering

Een levensverzekering is interessant als je bijvoorbeeld getrouwd bent, kinderen hebt of eigendommen bezit. Een levensverzekering zorgt ervoor dat de mensen om wie je geeft en jouw eigendommen waarvoor je zorgt, financieel worden bijgestaan wanneer je overlijdt. 

 1. Autoverzekering

In Nederland is het verplicht om bij aankoop (of leasen) van een auto een autoverzekering af te sluiten. Een autoverzekering kan dekking bieden voor verschillende omstandigheden, van botsingen tot diefstal. Je kunt zelf aangeven waar je wel en niet voor verzekert wilt worden. 

 1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan een vangnet vormen voor jouw inkomen, wanneer je voor een lange periode niet kunt werken (door bijvoorbeeld een ziekte of blessure). De meeste mensen worden door hier door hun werkgever voor verzekert. Ben je een ondernemer, dan kan het verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten. 

 1. Zakelijke verzekering

Wanneer je een kleine ondernemer bent, is een zakelijke verzekering misschien wel belangrijk voor jou. Dit kan jouw bedrijf verzekeren tegen bijvoorbeeld schade aan eigendommen, rechtszaken, diefstal en nog meer. 

 1. Verzekering voor jouw huisdier

Een verzekering voor jouw huisdier kan jou beschermen tegen zowel financiële als emotionele spanningen die je misschien krijgt wanneer jouw huisdier een ongeluk krijgt of ziek wordt. 

 1. Reisverzekering

Een reisverzekering biedt bescherming voor kosten en verlies die gerelateerd zijn aan reizen. Denk aan beschadigde bagage, of een medisch noodgeval. Je kunt deze uitbreiden zoals je zelf wilt, denk bijvoorbeeld aan een annuleringsverzekering en/of bescherming tegen identiteitsfraude.

 1. Opstalverzekering

Bij het kopen van een huis is een opstalverzekering verplicht. Dit verzekert je voor schade die ontstaat aan de ‘vaste dingen’ in jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan de muren of daken. 

 1. Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering biedt bescherming tegen kosten die ontstaan door schade en/ of diefstal aan jouw inboedel. In tegenstelling tot de opstalverzekering gaat het hier om dingen die je juist ‘los’ hebt in huis. Dus denk bijvoorbeeld aan jouw bank, tv en andere meubels.

Was jij al bekend met al deze verzekeringen? Laat je adviseren door een financieel adviseur om de juiste verzekeringen voor jou af te sluiten.