Je bekijkt nu Kun je een hypotheek afsluiten als je met pensioen bent?

Kun je een hypotheek afsluiten als je met pensioen bent?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er bijna altijd gekeken naar het geld wat jij verdient en hoe zeker jouw inkomen is. De looptijd van een hypotheek ligt gemiddeld rond de 30 jaar. Maar hoe zit het dan bij het afsluiten van een hypotheek als je met pensioen bent en dus niet meer werkt en/of het voor een bank niet zeker is of je de komende 30 jaar wel blijft leven. Vroeger was het erg lastig om een hypotheek af te sluiten wanneer je met pensioen bent, gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker. 

Wat kun je maximaal lenen?

Om de maximale hypotheek te kunnen berekenen wanneer je bent gepensioneerd, wordt er naar verschillende aspecten gekeken. Allereerst wordt er gekeken naar de AOW-uitkering die de gepensioneerde ontvangt van de overheid. Bovendien wordt er gekeken naar het werkgeverspensioen die ontvangen wordt. De AOW en pensioen uitkering wordt pas meegenomen door de bank, wanneer je deze ook werkelijk ontvangt. 

Als laatste wordt er ook gekeken naar het eigen vermogen en maatregelen die zijn getroffen om het risico bij de bank weg te nemen dat de lening niet kan worden afbetaald (denk aan een levensverzekering). 

Vanaf wanneer wordt er naar het pensioen gekeken?

De meeste banken kijken vanaf een leeftijd van 55 jaar naar de verwachte pensioeninkomsten. Wat is het verwachte inkomen als je kijkt naar het bedrijfspensioen en het AOW wat ontvangen zal worden. Voor de AOW-uitkering moet je kunnen aantonen dat je de 50 jaar vóór de AOW-leeftijd in Nederland hebt gewoond. Wanneer dit niet het geval is, zal de geschatte uitkering namelijk lager uitvallen. 

Moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Vroeger was het een vereiste om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer je met pensioen bent of de pensioenleeftijd bijna nadert. De kans op overlijden vóór het volledig aflossen van de hypotheek wordt namelijk steeds groter. Hiermee kan de bank zich daarom indekken. Tegenwoordig is het bij veel banken niet meer verplicht. Wanneer je een groot gedeelte van de woningwaarde leent, kan dit echter nog steeds verplicht worden gesteld door sommige banken. 

Overige

Naast bovenstaande aspecten is het belangrijk voor 55-plussers om het oversluiten van de hypotheek te overwegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen boven de 55 relatief meer kunnen besparen op de hypotheeklasten dan mensen daaronder. Dit komt vaak doordat de mensen een lagere hypotheekschuld hebben en er een grote kans is dat de hypotheekrente gedurende de looptijd is gedaald. Het kan daarom voordelig zijn om als 55-plusser jouw hypotheek over te sluiten.

Onafhankelijk hypotheekadvies

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor een hypotheek? Laat je dan adviseren door Hans Gulpers, Erkend onafhankelijk Financieel Adviseur. Neem vrijblijvend contact op.