Begrotingen liggen aan de basis van ieder financieel plan. Het maakt niet uit of je van salaris naar salaris leeft of niet, het is belangrijk dat je weet waar je geld heen gaat om jouw financiën te beheren. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt gaat begroten helemaal niet om minder geld uitgeven en al het plezier uit je leven wegnemen. Het gaat erom dat je begrijpt hoeveel geld je hebt, waaraan je het uitgeeft en hoe je jouw geld het beste kunt uitgeven. Wij hebben een aantal tips om te beginnen aan jouw begroting:
1. Kies voor een Zero Based Budget (ZBB)
Dit betekent dat je voordat de maand start een plan maakt, waarbij je elke euro die je verdient een doel geeft. Dit betekent dus dat jouw inkomen minus de uitgaven gelijk is aan nul. Hierbij kijk je niet naar de uitgaven van het verleden.
2. Begroot samen
Ben je getrouwd of woon je samen, ga dan samen zitten om aan de begroting te werken. Je moet er samen uitkomen, waaraan jullie geld willen uitgeven. Dus stel samen doelen voor de toekomst. Ook als je niet getrouwd bent, kan het handig zijn om samen met iemand voor jouw doelen te begroten.
3. Elke maand is anders
Sommige maanden moet je voor andere dingen begroten, dan andere maanden. Denk bijvoorbeeld aan vakanties, auto onderhoud, etc. Het is belangrijk dat je tijdens het begroten ook rekening houdt met kosten die niet maandelijks terugkeren, of waar je voor zou moeten sparen. Zorg dat je jouw begroting aanpast als er iets verandert.
4. Begin met het belangrijkste
Begin jouw begroting met het belangrijkste. Denk hierbij aan sparen, maar ook aan voedsel, onderdak, basis kleding en transport. Wanneer je hiervoor hebt begroot, kun je pas gaan denken aan luxe uitgaven. Jouw overige budget kun je hierover verdelen.
5. Betaal jouw schulden af
Als je schulden hebt, is het afbetalen een prioriteit. Zorg er daarom voor dat je elke maand begroot om een deel van jouw schulden af te betalen.
6. Wees niet bang om jouw te korten op jouw begroting
Zit jij even krap bij kas, dan is het misschien van belang om te korten op jouw begroten. Dan is het belangrijk om te besparen op luxe uitgaven. Bestel bijvoorbeeld minder eten, en bestel minder producten online die je niet per se nodig hebt. Onthoud dat dit vaak slechts tijdelijk hoeft te zijn. Je kunt je begroting altijd nog aanpassen als je weer wat meer verdient.
7. Houd het bij
Het is belangrijk om jouw begroting eens in de zoveel tijd te checken. Houd al jouw uitgaven bij, om bij te kunnen houden waar jij jouw geld aan uitgeeft en of je dit ook begroot had. Mogelijk klopt jouw begroting niet, en kun je deze weer aanpassen.
8. Creëer een buffer in jouw budget
Zet elke maand een bedrag weg voor onverwachte kosten. Zo zorg je dat je bij onverwachte situaties genoeg geld hebt, en jouw begroting niet hoeft aan te passen.
9. Vermijd het gebruik van credit cards
Een andere tip is om het gebruik van creditcard zoveel mogelijk te beperken. Het is makkelijk om iets met jouw creditcard te bestellen, als je even niet genoeg geld hebt op jouw rekening. Maar uiteindelijk moet je het toch betalen!
10. Zet doelen
Zet doelen bij het begroten van jouw inkomsten. Of je nu jouw studieschuld moet afbetalen, hypotheeklasten heb, of iets anders. Focus op de reden dat je hier geld aan uit wilt geven.
Begroten is een goede manier om jouw financiën onder controle te houden. Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat je een stuk minder gestrest zult zijn. Zoek jij iemand die jou kan helpen bij jouw begroting, dan is een onafhankelijk financieel adviseur misschien wel wat voor jou! Neem vrijblijvend contact op, voor meer informatie.