Je bekijkt nu Een huis kopen zonder makelaar, kan dat?

Een huis kopen zonder makelaar, kan dat?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Je hoort het heel vaak, mensen die een makelaar inhuren wanneer zijn een huis willen kopen. Maar is het nu echt nodig om een makelaar in te huren, of kun je het eigenlijk veel beter zelf doen? Het korte antwoord: Ja, je kunt een huis kopen zonder makelaar. Maar toch is het soms wel interessant om voor een makelaar kiezen en kan het voordelen bieden. 

De voordelen van een makelaar

Wil je het liefst alle zaken omtrent het vinden van een nieuw huis (die voldoen aan jouw wensen), uit handen geven? Dan is het een goed idee om een makelaar in te schakelen. Een makelaar weet precies waar hij moet zoeken en dat scheelt jou een hoop stress en uitzoekwerk. 

Een makelaar helpt o.a. bij: het uitzoeken van woningen, bezichtigingen, de juiste prijs uitzoeken en bieden, onderhandelen over de prijs, het controleren van het koopcontract en bovendien helpt hij bij de overdracht. Er zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan verbonden. Daar staat echter tegenover dat een makelaar er wel voor zorgt dat je niet teveel betaalt voor een woning.

Een huis kopen zonder makelaar

Wil je liever geen makelaar inhuren dan kan dit natuurlijk ook. Echter zijn er veel dingen waaraan je moet denken, die handig zijn om te weten. Daarom heb ik een aantal tips opgesteld:

  • Bedenk wat je uit wilt en kan geven

Onderzoek hoeveel geld je maximaal uit kan geven aan jouw hypotheek. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen. De tweede stap is om te kijken (eventueel samen met een financieel adviseur) hoeveel je geld je uit wilt geven. Kies je voor een hogere hypotheek, dan gaat dit vaak ook gepaard met hogere maandlasten. 

  • Denk na over wat jouw eisen zijn

Wat zijn de eisen die jij stelt aan jouw huis. Waar wil je gaan wonen, hoe groot moet het huis zijn, wil je een tuin of geen tuin? Door je eisen op een rijtje te hebben, kun je gerichter gaan zoeken. 

  • Kijk rond op meerdere sites

Als je denkt aan een huis kopen, denk je waarschijnlijk meteen aan Funda. En veel huizen worden ook op Funda gezet, maar toch kan het voordelen bieden om verder te kijken. 

  • Verzamel informatie en plan bezichtigingen

Heb je een huis gevonden die aan jouw zoekcriteria voldoet? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over het huid. Kijk bijvoorbeeld hoe lang de woning al te koop staat en achterhaal waarom de huidige bewoners weg zijn gegaan en of ze haast hebben bij de verkoop. Plan vervolgens zo snel mogelijk een bezichtiging in, om te voorkomen dat het huis al is verkocht voordat je het hebt kunnen bezichtigen.

  • Stel ontbindende voorwaarden op en controleer de koopovereenkomst

Zorg dat je ontbindende voorwaarden opstelt, wanneer je een bod doet. Dit betekent dat het bod onder voorbehoud is van bijvoorbeeld de financiering. Is het bod geaccepteerd? Zorg dan dat je koopovereenkomst goed controleert. Na het tekenen van de koopovereenkomst wordt het namelijk bindend.

Er komt veel kijken bij het kopen van het huis. Om veel stress weg te nemen kan het voordelig te zijn om daarom een financieel en een makelaar in te huren. Hans Gulpers helpt jou graag bij de financiën rondom jouw woning.