Je bekijkt nu Je eerste huis kopen  – hypotheek voor starters

Je eerste huis kopen  – hypotheek voor starters

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Wil je voor het eerst (alleen of samen) een huis kopen? Bij een huis kopen komen veel dingen kijken, zo moet je natuurlijk een hypotheek afsluiten en diverse verzekeringen. Maar welke hypotheek past er bij jou als starter? Het kan daarvoor handig zijn om advies te vragen aan een onafhankelijk financieel adviseur. Een financieel adviseur kan kijken wat er bij jouw persoonlijke situatie past en welke voordelen jij hebt. Wil je het toch liever zelf regelen? Dan helpen we je graag een handje!

Een hypotheek afsluiten

Het afsluiten van een hypotheek duurt gemiddeld twee maanden. Volg daarbij de volgende stappen:

  1. Budget – bereken hoeveel geld je kunt lenen, zodat je weet in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. 
  2. Hypotheektarieven – vergelijk welke hypotheekaanbieder de laagste hypotheekrente aanbiedt en kijk daarbij ook naar de voorwaarden van de hypotheek.
  3. Eigen geld – om een huis te kunnen kopen heb je eigen geld nodig, de aanvullende kosten bedragen ongeveer 6% van de aankoopprijs.
  4. Schulden – wanneer je schulden hebt, zul je een lagere hypotheek kunnen afsluiten. Breng jouw schulden in kaart en kijk of je deze eventueel kunt aflossen (vraag je BKR-score op). 
  5. Zelf of hypotheekadviseur – je kunt zelf jouw hypotheek afsluiten of je kunt advies vragen bij een hypotheek adviseur. Wij raden je aan om je te laten adviseren door een onafhankelijk hypotheek adviseur. Een adviseur kan jou namelijk helpen bij het afsluiten van een voor jou voordelige hypotheek en helpt je bovendien kijken of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een starterslening. 
  6. Overige – naast het afsluiten van je hypotheek zijn er ook een aantal andere dingen waarmee je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan: taxatierapport, verzekeringen, voldoende tijd nemen en documenten aanleveren
  7. Hypotheekofferte – tot slot moet je jouw hypotheekofferte goed doornemen, dit is een bindend aanbod. 

Voordelen als een starter

Bovenstaande punten zijn belangrijk om door te lopen voor iedereen die een huis gaat kopen. Maar ben je een starter en is dit het eerste huis dat je gaat kopen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een Starterslening. Dit is een regeling voor starters, die een financieel voordeel kan opleveren. Dit maakt het ook mogelijk voor starters om een huis te kunnen kopen. Maar wat is een starterslening precies?

Met een starterslening is het vaak mogelijk om net wat extra geld te lenen, zodat je toch een huis kan kopen. Daarbij hoef je in de eerste 3 jaar geen aflossing of rente te betalen, waardoor de maandlasten betaalbaar blijven. De hoogte van deze lening wordt bepaald aan de hand van de woningprijs en jouw inkomen. Na 3 jaar wordt opnieuw gekeken naar jouw inkomen en worden de maandlasten opnieuw bepaald. Natuurlijk zitten er ook een aantal voorwaarden aan. Een financieel adviseur kan jou daar gemakkelijk over informeren. 

Onafhankelijk financieel advies

Benieuwd of jij als starter in aanmerking komt voor een starterslening en welke voorwaarden daaraan vast zitten? Een hypotheekadviseur beantwoord al jouw vragen. Neem vrijblijvend contact op.