Je bekijkt nu Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het afsluiten van een hypotheek?

Hoeveel eigen geld heb je nodig bij het afsluiten van een hypotheek?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Om een huis te kopen moet je veel dingen regelen, waaronder het afsluiten van een hypotheek. En omdat je sinds 2018 maximaal 100% van de koopwaarde mag lenen, kun je bijkomende kosten niet met jouw hypotheek dekken. Dit betekent dat je bij het kopen van een huis ook eigen geld nodig hebt. Maar hoeveel eigen geld heb je dan precies nodig bij het kopen van een huis? In onze blog lees je alles wat je moet weten over eigen geld bij het kopen van een huis. 

Wat is eigen geld?

Eigen geld is het eigen vermogen die je beschikbaar hebt om te gebruiken om jouw huis te kopen. Denk hierbij aan spaargeld of overwaarde van een vorige woning. Daarnaast kan het ook bestaan uit een schenking die je hebt gehad van bijvoorbeeld jouw ouders. Kortom, al het geld dat je zelf kunt investeren in jouw huid is eigen geld. 

Welke kosten betaal je van eigen geld?

Naast de kosten van de koopsom, zijn er nog veel meer kosten die komen kijken bij het kopen van het huis. En omdat je sinds 2018, maar maximaal de koopsom mag lenen bij de bank, vallen deze kosten voor jezelf. Oftewel, al deze kosten dienen betaald te worden met eigen geld. Zo heb je bijvoorbeeld de kosten koper, dit zijn de kosten van overdrachtskosten (ongeveer 2% van de koopsom) en de notariskosten (ongeveer 1000 euro).

Naast de kosten koper zijn er ook nog andere kosten die betaald moeten worden met je eigen geld. Denk hierbij aan, bijvoorbeeld: makelaarskosten (kosten voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis), taxatiekosten (kosten voor het opstellen van een taxatierapport), bouwkundige keuring (kosten om bij een oud huis de kwaliteit van het huis te onderzoeken) , Kosten Nationale Hypotheek Garantie (er zijn enkele voordelen bij het aansluiten bij de NHG, de kosten hiervan zijn 0,7% van de koopsom), kosten bemiddeling en/of financieel advies.  

Naast dat je eigen geld moet gebruiken om bovenstaande kosten te dekken, maar je kunt daarnaast ook eigen geld inleggen om de maandlasten van je hypotheek te kunnen verlagen. 

Hoe kan ik berekenen hoeveel geld ik nodig heb?

Zoals hierboven al vermeld bedraagt de overdrachtsbelasting gemiddeld 2% van de koopsom en bedragen de notariskosten gemiddeld € 1000,00. Heb je nog meer overige kosten, zoals hierboven omschreven dan kun je die hierbij optellen. Ben je benieuwd wat deze kosten precies zijn? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur. Hij kan precies voor je berekenen hoeveel eigen geld jij nodig hebt bij het kopen van een huis.

Daarnaast kan een Onafhankelijk Financieel Adviseur je ook verder helpen bij het afsluiten van jouw hypotheek en de bijkomende verzekeringen die je moet afsluiten bij het kopen van een huis. Neem vrijblijvend contact op met Hans Gulpers.