Je bekijkt nu Annuïteit vs. Lineair: welke hypotheekvorm past het beste bij jou?

Annuïteit vs. Lineair: welke hypotheekvorm past het beste bij jou?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Welke hypotheek het beste bij jouw situatie past, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Als starter kun je kiezen voor twee hypotheekvormen, een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Benieuwd welke je het beste kunt kiezen en wat beide hypotheken precies inhouden, lees dan vooral verder! Laten we beginnen bij het begin: welke hypotheekvorm past bij je? En wat moet je weten over een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek?

Hypotheekvormen: Annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek

Aangezien een annuïteitenhypotheek iets goedkoper is aan het begin van de looptijd, is deze hypotheekvorm vaak goed geschikt voor starters. Aan het begin van de looptijd ontvang je meer renteaftrek, waardoor de maandlasten lager liggen. De maandlasten lopen echter in de loop van de maand op. 

Bij een lineaire hypotheek is dit echter omgedraaid. Aan het begin van de looptijd liggen de maandlasten hoger, dan aan het einde van de looptijd. Wanneer je de hypotheeklasten makkelijk kunt dragen, is dit misschien een betere optie voor je. 

Lees hier meer over beide hypotheekvormen:

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks hetzelfde bedrag. Het bedrag is samengesteld uit zowel aflossing als rente. Bij deze hypotheekvorm bestaan de maandlasten naar verhouding voor een groter deel uit rente. Het bruto maandbedrag blijft hetzelfde, maar door hypotheekrenteaftrek is deze hypotheekvorm vooral aan het begin van de looptijd voordelig. 

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand dezelfde aflossing plus de daarbij behorende rente. Omdat je dus elke maand op de schuld aflost, wordt de lening lager en daarmee ook de rente. Het maandbedrag zal gedurende de looptijd dus steeds meer afnemen. 

Welke hypotheekvorm kies je?

Bij het aanvragen van een hypotheek is er niet één perfecte oplossing. De hypotheek die het beste bij jou past, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Denk aan jouw gezinssamenstelling, jouw inkomen, maar ook jouw persoonlijke wensen. Wil je een op maat gemaakt advies? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur. Hans Gulpers helpt je graag op weg!

Een hypotheekadviseur kan jou van begin tot einde helpen. Allereerst zal hij jouw wensen in kaart brengen, vervolgens jouw inkomsten, vaste lasten en ga zo maar door, om zo een op maat gemaakt advies te kunnen maken. Bovendien kan hij ook helpen bij het kiezen van de juiste hypotheek aanbieder en alles wat komt kijken bij het kopen van een huis en het afsluiten van de bijbehorende verzekeringen. Het is een investering waar je zeker geen spijt van zult krijgen!