Je bekijkt nu Lening of hypotheek verhogen?

Lening of hypotheek verhogen?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Wil jij een grote financiële uitgave doen? Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een boot, het verbouwen van je huis of verduurzamen… Niet iedereen heeft daarvoor het geld gespaard, maar om jouw dromen toch te verwezenlijken kun je een lening afsluiten. Maar wat voor type lening moet je dan kiezen voor jouw situatie? Kies je voor een persoonlijke lening of kies je ervoor om jouw hypotheek te verhogen. Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken. 

Persoonlijke lening

Zowel het afsluiten van een persoonlijke lening of het verhogen van de hypotheek zijn vormen van geld lenen. Een persoonlijke lening kun je aanvragen bij een geldverstrekker, zoals een bank. Voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening:

  • Gebruik je het geld voor het verduurzamen of verbeteren van de woning, dan mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting.
  • Het afsluiten van een persoonlijke lening vraagt om minder papierwerk, dan bij het verhogen van jouw hypotheek. Voor een persoonlijke lening is een notaris bijvoorbeeld niet nodig.
  • De rente van dit type lening is over het algemeen hoger dan hypotheekrente. Wanneer het om een groot bedrag gaat, is het vaak voordeliger om de hypotheek te verhogen. 

Hypotheek verhogen

Wil je jouw hypotheek verhogen, dan doe je dit bij de geldverstrekker waar je jouw huidige hypotheek hebt. Dit kan alleen wanneer jouw woning overwaarde heeft. De hypotheek mag namelijk niet hoger zijn dan de woningwaarde. Voor het verduurzamen van je huis gelden er echter uitzonderingen, dan mag je 6% meer dan jouw woningwaarde lenen. Voor- en nadelen voor het verhogen van jouw hypotheek:

  • Wil je het geld voor iets anders gebruiken dan jouw huis, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Wanneer je het geld gebruikt voor het verbeteren en verduurzamen van je huis, dan heb je wel recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Deze manier van geld lenen is dus alleen mogelijk als het huis overwaarde heeft. 
  • De hypotheekrente ligt lager dan de rente op een persoonlijke lening. 
  • In sommige gevallen kun je de hypotheek samen met de hypotheekverstrekker (onderhands) verhogen, zonder dat er een notaris aan te pas hoeft te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, dan moet je opnieuw naar de notaris en daar komen ook weer kosten bij kijken.

Onafhankelijk financieel adviseur

Over het algemeen is een persoonlijke lening de beste keuze als het om een relatief laag bedrag gaat en je voor het verhogen van de hypotheek opnieuw naar de notaris moet. Ook wanneer je het geld gebruikt voor iets anders dan je huis, is dit vaak de betere keuze. Wil je weten wat er bij jouw persoonlijke situatie past, neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur.