Je bekijkt nu  Het belang van sparen (tijdens deze onzekere tijden)

 Het belang van sparen (tijdens deze onzekere tijden)

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog

Tijdens de corona crisis zijn veel ondernemers, maar ook mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt erachter gekomen dat het erg belangrijk is om een spaarpotje te hebben. En omdat veel mensen nu veel minder uitgaven hebben is het nu vaak ook mogelijk om meer te sparen. Maar waarom zou je willen sparen en hoe moet je beginnen? Wij geven je een aantal redenen, maar ook tips om te sparen.

Redenen om jouw geld te sparen

Er zijn genoeg redenen om te beginnen met sparen. Wij geven er een paar:

 • Langetermijnveiligheid – Dit hebben we bijvoorbeeld kunnen zien bij de corona crisis. Je weet nooit wat er op je pad komt en wanneer je financieel in een lastige situatie komt.
 • Sparen voor de leuk – Sparen hoeft helemaal geen straf te zijn. Het is altijd verstandig om ook wat geld weg te leggen voor leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan vakanties, maar ook aan etentjes. 
 • Noodgevallen – Dit kan van alles zijn, van een koelkast of je auto die opeens kapot gaat of je eigen risico die je voor je zorg opeens moet betalen. Voor noodgevallen is het handig dat je maandelijks wat geld opzij legt. 
 • Stress verminderen – Er is niets vervelenders dan nachten wakker liggen om financiële stress. Door voldoende te sparen en een potje te hebben waar je op terug kunt vallen, geef je jezelf een betere nachtrust. 
 • Anderen helpen  – Wanneer je wat geld hebt gespaard, heb je ook meer mogelijkheden om anderen te helpen. Zo heb je misschien wel wat over om aan een goed doel te geven. 
 • Educatie – Studeren is niet goedkoop, heb je bijvoorbeeld kinderen dan is het verstandig om hier al wat geld voor opzij te leggen. 
 • Grote aankopen – Wil je grote aankopen doen als boten, auto’s, meubels en tv’s? Dan moet je hier ook voor sparen. Maar dit geldt ook voor nog grote aankopen, als het kopen van een huis. Hierbij moet je zelf namelijk ook altijd geld inleggen. 
 • Financiële onafhankelijkheid – Wanneer je voldoende geld op jouw spaarrekening hoef je van niemand meer afhankelijk te zijn. 

Een aantal gemakkelijke spaartips

Sparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wij hebben een aantal tips voor jou om te beginnen met sparen:

 1. Kies jouw spaardoel(en);
 2. Bepaald de inleg;
 3. Zorg dat je een spaarrekening hebt;
 4. Maak automatisch geld over naar de spaarrekening;
 5. Daag jezelf uit en maak van sparen een sport.

Zorg dat bij het kiezen van jouw spaardoelen, je realistische spaardoelen zet. En begin niet met te veel spaardoelen tegelijk. Veel banken bieden de optie om spaarpotjes te maken in jouw spaarrekening. Dit maakt het makkelijker om spaardoelen in te stellen en een overzicht te houden van jouw gespaarde geld.

Gemiddeld spaargeld

Een gemiddelde Nederlander spaart 6,43% van hun netto loon. Echter zijn de verschillen hierin erg groot. Je hebt mensen die veel meer sparen, maar ook genoeg mensen die helemaal geen geld opzij hebben gelegd (12% van alle Nederlanders hebben geen spaarrekening en 15% van alle Nederlanders spaart niet). Geadviseerd wordt om maandelijks 10% van het netto inkomen opzij te leggen. Maar we weten ook dat dit niet voor iedereen een mogelijkheid is. Voor een alleenstaande wordt aangeraden om minimaal € 3550,- spaargeld te hebben en voor een echtpaar minimaal € 4000,-.

Hans Gulpers Financieel advies

Heb jij een groot spaardoel en wil je een op maat gemaakt advies? Dan heb je bij Hans Gulpers aan het goede adres. Neem vrijblijvend contact op met een financieel adviseur.