Je bekijkt nu Het aanvragen van een hypotheek met BKR-registratie

Het aanvragen van een hypotheek met BKR-registratie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Bij het bepalen van de hoogte van jouw hypotheek kijkt de bank niet alleen naar jouw vermogen en inkomen, maar ook naar jouw lopende leningen en eventuele betaalachterstanden. Dan krijg je mogelijk te maken met het Bureau Krediet Registratie (BKR) een bureau die onder andere leningen en betalingsachterstanden bijhoudt. Wanneer je bij het BKR vermeld bent, dan wordt dit ook wel een BKR-registratie genoemd. 

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie kan worden ingedeeld in twee categorieën: positief of negatief. Bij een positieve BKR-registratie betekent het dat je geen betalingsachterstanden hebt en dat je jouw lening(en) en/of afbetalingen goed voldoet. Een negatieve BKR-registratie betekent het tegenovergestelde, dus dat je wel achterstanden hebt op de door jou te betalen leningen en/of afbetalingen. Het kan ook betekenen dat je in de afgelopen 5 jaar achterstanden hebt gehad. En deze onzekerheid maakt het voor de bank minder aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten…

Kan ik met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten?

Ja, dat kan zeker. Bij zowel een negatieve als positieve registratie is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Echter zitten er dan wel meer haken en ogen aan het proces. Dit kan per hypotheek verstrekker verschillen. 

Hoe zit dat bij een positieve BKR-registratie?

Heb je en positieve BKR-registratie, dan kan het zijn dat je jouw maximale hypotheek gewoon kunt krijgen. Het is echter ook mogelijk dat de bank het toch te veel risico vindt en dat je door jouw lopende lening toch een lager hypotheekbedrag kunt krijgen. Dit is afhankelijk van de verstrekker van de hypotheek en jouw persoonlijke situatie. 

Hoe zit dat bij een negatieve BKR-registratie?

Bij een negatieve BKR-registratie is het vaak ook gewoon mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Een voorwaarde voor een negatieve BKR-registratie is dat je de lening wel volledig hebt afbetaald of dat je deze in de afgelopen 5 jaar hebt afbetaald (oftewel dat er een herstelcode vermeld staat bij de registratie). Het kan echter wel voorkomen dat je een lager hypotheekbedrag kunt krijgen.

Gulpers financieel advies

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen, ondanks jouw BKR-registratie? Neem dan contact op met Gulpers Financieel Advies, Hans is een Erkend Financieel Adviseur die gespecialiseerd is in hypotheken. Wist je dat je zelfs met een BKR-registratie een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt krijgen? Samen met jou kijkt een financieel adviseur naar de hypotheken die bij jouw persoonlijke wensen passen. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.