Waarschijnlijk heb je het wel eens in documenten voorbij zien komen, de term burgerlijke staat. Ook bij het afsluiten van je hypotheek speelt je burgerlijke staat een rol. Maar voordat we verder ingaan op de invloed deze status uitoefent op je hypotheek, laten we bij het begin beginnen: wat is burgerlijke staat?
Burgerlijke staat
Je burgerlijke staat, staat voor je formele status voor de wet. Oftewel, ben je gehuwd of ongehuwd. Je burgerlijke staat wordt ingedeeld in 7 verschillende categorieën, namelijk: ongehuwd, wettig ongehuwd, partnerschap, verweduwd na wettig huwelijk, verweduwd na partnerschap, gescheiden na wettig huwelijk en gescheiden na partnerschap. Wanneer je niet getrouwd bent, maar wel een relatie hebt, dan val je officieel onder de categorie ongehuwd. Vaak moet je in andere documenten wel aangeven dat je een relatie hebt of dat je samenwonend bent.
Invloed op jouw hypotheek
Nu vraag je je misschien af wat voor een invloed dit dan heeft op het aanvragen van je hypotheek. Bij het aanvragen van je hypotheek (of het oversluiten) zal de bank vragen naar je burgerlijke staat. Ben je getrouwd of niet? Hebben jullie een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap? Wanneer dit het geval is, zal de hypotheek namelijk op de namen van jullie beide komen. Daarnaast heb je dan ook te maken met een extra inkomen, die invloed heeft op de hoogte van de hypotheek.
Echter zijn er natuurlijk uitzonderingen, zo kun je in sommige gevallen de hypotheek op één naam laten zetten, ook al ben je getrouwd. Dit kan alleen als het inkomen van één partner genoeg is om de hypotheek aan te vragen en als er huwelijkse voorwaarden zijn.
Gulpers Financieel Advies
Benieuwd wat voor een hypotheek bij jou en je partner (of alleen bij jou) past? Laat je dan adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. De adviseur zal naar jouw situatie en wensen kijken, om zo de beste hypotheek voor je te vinden. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Hans Gulpers.