Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over het oversluiten van je hypotheek

Alles wat je moet weten over het oversluiten van je hypotheek

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Je hebt vast weleens gehoord van het oversluiten van je hypotheek, maar wat houdt dit precies in en waarom zou je het willen? Ik deze blog hebben we het volledig voor jou uitgezocht. Alle vragen rondom het oversluiten van een hypotheek worden beantwoord. Want wanneer kun je jouw hypotheek het beste oversluiten en welke kosten zijn eraan verbonden. 

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Bij het oversluiten van een hypotheek los je jouw huidige hypotheek af met de nieuwe hypotheek die je wilt afsluiten. Wanneer je de hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker oversluit, dan wordt er vaak niet afgelost. 

Waarom zou je oversluiten?

Er zijn verschillende redenen om je hypotheek over te sluiten. Zo kan dit leiden tot lagere maandlasten, als je een hypotheek afsluit met lagere hypotheekrente. Daarnaast kun je ook meer zekerheid krijgen door een hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met een vaste hypotheekrente. Heb je een onvoorspelbare hypotheek, zoals een beleggingshypotheek, dan kun je ook voor meer zekerheid kiezen door jouw hypotheek over te sluiten. 

Wanneer kun je dit het beste doen?

De volgende vraag is wanneer dit handig is om te doen. Er zijn verschillende redenen die je kunt hebben om jouw hypotheek over te sluiten. De belangrijkste overeenkomst is dat de nieuwe hypotheek goedkoper moet zijn dan de oude hypotheek. Bij het oversluiten komen kosten kijken, het is belangrijk dat het geld wat je bespaart door het oversluiten van jouw hypotheek opwegen tegen de kosten. 

Welke kosten komen hierbij kijken?

Er zijn verschillende kosten die komen kijken bij het oversluiten van je hypotheek. Een overzicht van de kosten zijn:

  • Taxatiekosten – Bij het afsluiten van de nieuwe hypotheek, moet je het huis waarschijnlijk opnieuw laten taxeren. 
  • Notariskosten – De nieuwe hypotheek moet, net zoals bij de eerste hypotheek worden afgehandeld door een notaris. 
  • Boete – Bij het oversluiten van je hypotheek moet je vaak een boete betalen, omdat je jouw hypotheek vervroegd opzegt (hierdoor loopt de bank waarbij je de hypotheek had afgesloten inkomsten mis). De hoogte van deze boete is afhankelijk van een aantal factoren. 
  • Hypotheekadvies – We raden aan om een hypotheekadviseur in dienst te nemen, om uit te zoeken of het oversluiten van je hypotheek ook echt voordelig is voor jou.

Waar moet je beginnen?

Vraag advies bij een onafhankelijk financieel adviseur. Hij loopt je precies door alle stappen heen, die nodig zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Zo kun je samen kijken of het voor jou ook werkelijk voordelig is om de hypotheek over te sluiten. Neem contact op.