Je bekijkt nu Back to the basics: wat is een hypotheek en welke opties heb je?

Back to the basics: wat is een hypotheek en welke opties heb je?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Wil jij een huis kopen? Dan komen daar veel dingen bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld een manier verzinnen om jouw huis te financieren. En dit gaat vaak gepaard met het afsluiten van een hypotheek. Maar hoe kies je nu een hypotheek die bij jou past? En hoe zit het precies met het afsluiten van een hypotheek. In deze blog keren we weer even terug naar de basis. Lees alles wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek en de mogelijkheden waar jij uit kunt kiezen.

Een huis kopen

Nu de huurprijzen steeds verder stijgen, kiezen steeds meer mensen ervoor om een huis te kopen. En een huis kopen is ook een gebruikelijke stap, nadat je een tijd een huis hebt gehuurd. Een gemiddeld huis kost € 326.000 euro. En over het algemeen hebben mensen dit niet zomaar even op hun bank staan. Daarom moeten zij een lening afsluiten, oftewel een hypotheek. Over het algemeen is de looptijd van zo een lening, 30 jaar. Dit betekent dus dat je deze lening in 30 jaar moet afbetalen. Het huis is het onderpand van de lening. Mocht je de hypotheeklasten niet kunnen betalen, dan wordt het huis eigendom van de bank. 

Je betaalt iedere maand voor je hypotheek. Dit bestaat voor een deel uit de rente die je betaalt voor de lening, en een deel uit aflossing. De hoogte van de rente hangt af van de prijs en de bank waar je de hypotheek afsluit. Door maandelijks een bepaalde rente en aflossing te betalen, los je in 30 jaar jouw lening af. 

Hypotheekvormen

In Nederland kun je op het moment kiezen uit 2 verschillende hypotheekvormen. Deze verschillen in de manier waarop je aflost. Je hebt keuze uit een lineaire en een annuïteiten hypotheek. Hieronder leggen wij in het kort uit, wat deze hypotheken inhouden.

  • Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek los je in het begin relatief meer af, waardoor je gedurende de looptijd minder gaat betalen. Dit is gedurende 30 jaar de voordeligste vorm. Echter is dit door de hoge maandlasten in het begin, vaak niet populair (zeker niet voor starters). 
  • Annuïteitenhypotheek: Bij deze hypotheekvorm betaal je gedurende de gehele looptijd hetzelfde per maand. Aanvankelijk betaal je meer rente dan aflossing, waardoor het maandbedrag gelijk blijft. De rente mag je deels aftrekken van de belasting, wat deze hypotheekvorm in het begin voordeliger maakt. 

Hypotheek advies

Is het allemaal een stukje duidelijker geworden? Bij Gulpers Financieel Advies helpen we jou graag bij het afsluiten van een hypotheek en alles wat daarbij komt kijken! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.