Wanneer je een appartement koopt is de kans groot dat je te maken krijgt met de Vereniging van Eigenaren (ook wel bekend als VvE). Na de aankoop van het appartement wordt je automatisch lid van deze vereniging. De kans is vooral groot dat je te maken krijgt met de VvE in appartementencomplexen. In een appartementencomplex deel jij het gebouw met je buren, jij en je buren zijn als het ware allemaal deels eigenaar van het gebouw. Maar wat doet een VvE precies en heeft dit nog extra invloed op het afsluiten van jouw hypotheek? Wij hebben het voor je uitgezocht!
Vereniging van eigenaren
Je betaalt een maandelijks bedrag (servicekosten) als bijdrage aan de VvE. De kosten hiervoor beginnen bij 20 tot 50 euro per maand, maar kunnen oplopen tot een bedrag van meer dan 100 euro. De Vereniging van Eigenaren gaat over de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren. Dit komt voornamelijk neer op de onderhoud van het gebouw. Denk hierbij aan de trap, de lift en alle overige gemeenschappelijke ruimtes. De kosten die je maandelijks bepaalt zijn afhankelijk van de luxe van de gemeenschappelijke ruimtes. Is er meer onderhoud nodig, dan zullen de servicekosten ook hoger zijn. De meeste VvE’s hebben eens in de zoveel tijd ook vergaderingen.
VvE en hypotheek
Over het algemeen krijg je pas na aankoop van jouw appartement te maken met de VvE. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij je al tijdens het afsluiten van je hypotheek te maken krijgt met de VvE. Bij het afsluiten van jouw hypotheek wordt jouw nieuwe woning als onderpand gezien voor de lening. Wanneer je jouw hypotheek dus niet zou kunnen betalen, wordt de bank de eigenaar van jouw woning. Voor de bank is het daarom belangrijk dat de woning zijn waarde niet zal verliezen en dus goed onderhouden wordt. Tijdens het afsluiten van de hypotheek kan de bank daarom vragen naar het onderhoudsplan van de VvE van het gebouw waar jij gaat wonen. Zo is de bank er van verzekerd dat de woning niet in waarde zal gaan dalen.
Onafhankelijk financieel advies
Wil je meer weten over het afsluiten van een hypotheek of wil je een op maat gemaakt advies? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel advies. Een onafhankelijk financieel adviseur geeft jou een objectief advies die bij jouw situatie past. Door zijn jarenlange ervaring weet hij precies waar hij op moet letten en welke aanbieders hij het beste kunt vergelijken. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op.