Het liefst denken we er nog zo min mogelijk over na: de dood. En in het specifiek; wat er gebeurt met het geld en/of de bezittingen van degene die is overleden. Wat als er bijvoorbeeld in het testament staat dat je een huis erft? Ben je dan verplicht om het huis te erven, of kun je er ook vanaf zien? Wij hebben alles wat je moet weten over het erven van een huis voor jou in een overzicht gezet.
Waar moet je op letten?
Allereerst is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Je wilt natuurlijk weten of het huis meer waard is dan de hypotheekschuld. Want als je iets erft, wil je natuurlijk wel weten dat het iets oplevert. Let daarbij dus eerst op de volgende twee dingen:
- Wat is de waarde van het huis?
- Wat is de hoogte van de eventuele schuld die verbonden is aan het huis?
- Wat zijn de kosten die verbonden zijn aan de hypotheek?
- Wat is de kosten van de erfbelasting?
Wat zijn je mogelijkheden?
Wanneer je een huis erft, hoef je dit niet te aanvaarden. Wanneer je erachter komt dat de schuld bijvoorbeeld hoger is dan de waarde van het huis, dan kun je ook kiezen om het huis niet te erven. Je hebt verschillende mogelijkheden:
-
Erfenis verwerpen
Bij deze optie kies je ervoor om het huis niet te erven. Dit is de optie die je kiest, wanneer je bijvoorbeeld weet dat er schulden aan het huis verbonden zijn die hoger zijn dan de waarde van het huis. Dan zou het niet voordelig zijn om het huis te erven.
-
Erfenis beneficiair aanvaarden
Wanneer je het huis op deze manier aanvaardt, accepteer je het huis mist je er voordeel uit kunt halen. De erfenis gaat door een hele procedure, waar allereerst alle schulden worden afgelost en moet de rechter die bij deze procedure meekijkt ook betaald worden. Je ontvangt het bedrag dat overblijft, na het betalen van deze schulden. Blijft er niets over dan krijg je niets, of zijn niet alle schulden betaald, dan kan het niet op jou verhaald worden.
-
Erfenis zuiver aanvaarden
Je kunt de erfenis ook helemaal ervaren. Hierbij erf je zowel de bezittingen als de schulden. Hierbij komt over het algemeen veel minder gedoe kijken dan de tweede optie. Om de erfenis op deze manier te aanvaarden moet je deze keuze ondertekenen bij een notaris of in een rechtbank. Uiteindelijk levert het erven van het huis op deze manier ook meer geld op. Deze optie is alleen verstandig als je op de hoogte bent van alle schulden en de waarde van het huis.
Wat moet je nog meer weten?
Zoals ik hierboven al heb vermeld, moet je belasting betalen over het bedrag dat je erft. Dit is afhankelijk van de persoon die het huis uiteindelijk erft. De erfbelasting is vele malen lager voor een partner, dan voor kleinkinderen en broers of zussen. Ook de waarde van het huis heeft invloed op de hoogte van de erfbelasting. Dit loopt van 10% van de waarde van de erfenis tot 40% van de waarde van de erfenis.
Het kan ook zijn dat je samen met familieleden een huis erft. Wilt één van de familieleden in het huis blijven wonen, dan moet hij/ zij de rest uitkopen. Hiervoor kan een lening voor worden afgesloten. Heeft degene die overleden is een overlijdensrisicoverzekering, dan kan met dat vrijgekomen bedrag een deel van de hypotheekschuld worden afgelost.
Onafhankelijk financieel adviseur
Wil jij advies over jouw mogelijkheden om een huis te erven? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur, voor een op maat gemaakt advies.