Bij het kopen van een huis moet je ook een hypotheek afsluiten. Hierbij kun je kiezen uit verschillende soorten hypotheken. En elke hypotheekvorm heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Er zijn verschillende afwegingen die je moet maken bij het kiezen van jouw hypotheek. Welke het voordeligste is voor jou, is geheel afhankelijk van jouw wensen en financiële situatie. Tegenwoordig kun je de keuze maken uit een lineaire en een annuïteitenhypotheek. Vroeger had je echter meer keuzes, zo ook de aflossingsvrije hypotheek. In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over een aflossingsvrije hypotheek.
Aflossingsvrije hypotheek
In tegenstelling tot veel andere hypotheekvormen, los je bij deze hypotheekvorm NIET tussentijds af. Je bent niet verplicht om tijdens de looptijd af te lossen. Op de einddatum van de hypotheek moet je de gehele lening in één keer af te lossen. Tijdens de looptijd van de lening, betaal je dus alleen de hypotheekrente.
Aflossen
Bij deze hypotheekvorm moet je de lening dus aan het einde van de looptijd volledig aflossen. Je moet er dus voor zorgen dat je na 30 jaar (of 20 jaar, afhankelijk van de looptijd van jouw hypotheek), zelf het geld hebt verzameld. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te sparen of te beleggen. Wanneer je niet voldoende geld hebt gespaard, loop je het risico dat je het huis moet verkopen (en dan moet de verkoopopbrengst natuurlijk wel de lening dekken).
Het is daarnaast ook mogelijk om vervroegd de hypotheek af te lossen. Heb je geld over, dan kun je elk jaar 10% boetevrij aflossen. Na de aflossing wordt het maandbedrag aangepast en zal het rentebedrag lager worden.
Belangrijk
Vóór je een aflossingsvrije hypotheek afsluit is het goed om te weten dat je deze hypotheekvorm kunt afsluiten voor 50% van de taxatiewaarde of aankoopprijs. Voor het overige bedrag moet je een andere hypotheekvorm afsluiten.
Bij deze hypotheekvorm kun je niet gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Er zijn bepaalde voorwaarden waarbij je bij deze hypotheekvorm wel recht hebt op hypotheekrente afspraak.
Wie?
Maar voor wie was deze hypotheek precies geschikt? Deze hypotheek is niet geschikt voor starters. Het voordeel van deze hypotheek is de lage maandlasten. Maar het brengt namelijk wel risico’s met zich mee. Wanneer je aan het einde van de looptijd niet voldoende geld hebt verzameld, dan loop je het risico om je huis te moeten verkopen en met een restschuld over te blijven.
Onafhankelijk financieel advies
Heb jij nog een aflossingsvrije hypotheek en heb je daar vragen over? Neem dan contact op met een onafhankelijk financieel adviseur. Hans adviseert jou graag bij het afsluiten van jouw hypotheek. Neem contact op voor meer informatie.