Terwijl bijna iedereen wel voordeel kan halen uit het samenwerken met een professionele financieel adviseur, is het qua kosten niet voor iedereen haalbaar. Er komt echter een tijd dat de kosten voor een zo’n adviseur een goede investering zijn voor jouw toekomst. Maar hoe weet je precies wanneer deze tijd is gekomen en een financieel adviseur goed van pas komt?
Wanneer is het tijd om een financieel adviseur aan te nemen?
We zien het vaker gebeuren dat klanten zich realiseren dat ze financieel advies nodig hebben, die ze niet online of in boeken kunnen vinden. Bij sommige klanten kwam dit doordat hun financiën opeens een stuk ingewikkelder waren geworden (door bijvoorbeeld een nieuwe baan of erfenis), terwijl anderen alleen een persoonlijk advies wilden.
In een perfecte wereld zou iedereen een financieel adviseur hebben, met wie ze elke maand even konden bellen om hun financiën te bespreken. Echter zijn er natuurlijk ook kosten aan verbonden. En voordat je de keuze maakt om een adviseur voor jouw financiën aan te nemen, is het belangrijk om een kosten-batenanalyse te maken. Kijk of de investering het waard is.
Wat zijn de kosten van een adviseur?
Omdat geen enkele situatie hetzelfde is, wordt er voor jouw persoonlijke situatie een prijs berekend. Je kunt kiezen voor twee mogelijkheden. De eerste is dat je een vast bedrag betaalt voor de diensten die je afneemt. De tweede optie is dat je het uurtarief van de financieel adviseur betaalt. Van tevoren wordt bepaald hoeveel uur de adviseur ongeveer bezig zal zijn.
Wordt jouw adviseur gecompenseerd?
Voordat je een financieel adviseur kiest is het belangrijk om te kijken of hij/zij wordt gecompenseerd. Ontvangt de adviseur commissies bij bepaalde banken? Zoek bij voorkeur voor een onafhankelijk adviseur (zoals Hans Gulpers), die geen commissies ontvangt bij het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek. Op deze manier weet je zeker dat je een objectief en eerlijk advies krijgt.
Welke voordelen kun je behalen uit het aannemen van een financieel adviseur?
Weet jij nog steeds niet zeker of je een adviseur aan zou moeten nemen voor jouw financiën? Een aantal situaties waarmee jij je misschien kunt identificeren:
- Te weinig kennis: Je voelt je verloren in alle financiële opties die je hebt. Of het nu gaat over het afsluiten van een hypotheek, verzekeringen of andere financiële situaties.
- Geen tijd: Je hebt er geen zin en geen tijd voor. Je hebt liever dat een professional het uit je handen kan nemen.
- Objectief perspectief: Je vind het wel leuk om je eigen geld te kunnen beheren, maar je kunt misschien wel voordeel halen uit een objectief perspectief van een adviseur.
Bij al deze situaties kan het aannemen van een financieel adviseur voordelig zijn voor jou.
Conclusie
Een financieel adviseur aannemen kost misschien geld, maar wanneer je de juiste adviseur hebt gekozen dan is dit zeker een investering die het waard is. Ben jij nog niet helemaal overtuigd? Neem dan vrijblijvend contact op met een financieel adviseur.