Bij het kopen van een huis komen veel dingen kijken. En één van de belangrijkste dingen die je misschien wel moet doen, is het afsluiten van een hypotheek. Maar welk percentage van jouw inkomen kun je eigenlijk uitgeven aan jouw hypotheeklasten. Dat is een vraag die opspeelt bij veel eerste huiskopers. Want welk percentage van jouw inkomen kun je veroorloven aan jouw hypotheek?
Kijk naar de totale lasten van het huis
Voordat we je een richtlijn geven, is het belangrijk om te bedenken dat je niet alleen moet denken aan jouw hypotheeklasten. Naast de hypotheeklasten (of huurkosten) heb je vaak ook andere vaste lasten aan het huis. Denk hierbij aan bepaalde belastingen en verzekeringen. Wanneer we kijken naar het percentage van jouw inkomen die je kunt veroorloven aan jouw huis, nemen we de totale lasten van het huis mee (en dus niet alleen de hypotheeklasten).
Hoeveel kan ik betalen aan huis lasten
De meningen hierover verschillen. Een traditioneel model beargumenteerd dat je 35-45% van jouw bruto inkomen kwijt kunt aan jouw huis lasten. Een meer conservatief model, gaat ervan uit dat je 25% van jouw netto inkomen kunt veroorloven voor jouw lasten. Anderen zeggen dat de lasten van je huis gelijk moet zijn aan jouw inkomen per week en niet hoger mag zijn dan het inkomen van twee weken bij elkaar opgeteld. Maar welke richtlijn moet je nu uiteindelijk volgen?
Uit onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD is gebleken dat het deel van het (netto)inkomen in Nederland dat besteed wordt aan huis lasten in 2013 nog 35% was en in 2016 al was gestegen naar 37%. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft aan dat huis lasten van 33% acceptabel is. Als het gaat om huurders zien we dat mensen gemiddeld 42% van hun inkomen uitgeven aan de huis lasten. We zien een verschil in het werkelijke percentage van het inkomen die wordt besteed aan de lasten van een huis en het gewenste percentage dat mensen willen uitgeven aan hun huis.
Onafhankelijk financieel advies
Ga jij een huis kopen en moet je dus een hypotheek afsluiten? Dan is het verstandig om eens te praten met een onafhankelijk financieel adviseur. Een financieel adviseur kijkt samen met jou, naar jouw financiële situatie. Hij helpt je hierbij, bij het kiezen van een hypotheek die bij jou en dus ook jouw financiële situatie past. Wil jij ook een op maat gemaakt advies? Neem dan contact op met een financieel adviseur.