Ga je samenwonen met jouw partner, maar zijn jullie niet getrouwd? Dan is het verstandig een aantal afspraken vast te leggen, mochten jullie in de toekomst toch uit elkaar gaan. Dit kan veel conflict voorkomen en het is daarom belangrijk om dit vóór het afsluiten van jullie hypotheek op te stellen.
Maar waarom zou je precies een samenlevingscontract willen, wat staat er in zo’n contract en hoe kan ik dit opstellen?
Waarom is een samenlevingscontract handig?
In een samenlevingscontract staan verschillende afspraken over bezittingen, inkomen, uitgaven, schulden en vermogen. Deze afspraken zijn belangrijk wanneer jullie uit elkaar gaan of wanneer één van beide komt te overlijden.
Het afsluiten van het contract is niet verplicht, maar mocht jouw partner komen te overlijden dan hebben de nabestaanden recht op de helft van jullie huis. In een samenlevingscontract kun je dus vastleggen dat het huis naar de een of de ander gaat, in geval van overlijden. Hierdoor voorkom je dat je nabestaanden de waarde van de helft van het huis moet betalen.
Wat neem je op in een samenlevingscontract?
Wat je opneemt in dit contract, bepaal je zelf. Het is hierbij van belang dat je kijkt naar de persoonlijke situatie. Wat is van belang bij jullie. Heeft de één bijvoorbeeld eigen vermogen ingebracht in het huis, dan kun je vastleggen dat diegene daar recht op blijft houden, ook als jullie uit elkaar gaan. Andere dingen waar je aan kunt denken zijn:
- Geldzaken: denk hier aan gedeelde rekeningen, partnerpensioen en eventuele schulden.
- Hypotheek en huis: hoe wordt de betaling van de aflossing en de hypotheek verdeeld en wat gebeurt er bij een waardestijging van het huis?
- Kinderen: kosten voor het opvoeden en afspraken ouderlijk gezag.
- Eigendommen: denk aan huisdieren, gemeenschappelijke eigendommen en persoonlijke eigendommen. Hoe worden deze verdeeld als jullie uit elkaar gaan.
- Vaste lasten: denk aan kosten van verzekeringen, belastingen en vaste lasten als gas, water en licht.
Bovendien is het ook belangrijk dat je de voorwaarden voor opzegging van het contract opneemt. Kan het worden beëindigd met een aangetekende brief, of met dit via een andere weg gaan?
Waar moet ik beginnen?
Wil je een samenlevingscontract opstellen, dan is het allereerst belangrijk om samen met jouw partner na te denken wat je hier allemaal in wilt opnemen. Wat is bij jullie van belang en zijn er bepaalde bezittingen en/of schulden die belangrijk zijn om vast te leggen.
Wanneer jullie hier over na hebben gedacht, is de volgende stap om het contract op te laten stellen door een notaris. Nadat het contract is vastgesteld en ondertekend, is het mogelijk om het contract nog tussentijds te wijzigen. Hiervoor zou je opnieuw naar de notaris moeten gaan. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de wensen en complexiteit van het contract.
Onafhankelijk financieel advies
Meer weten over het afsluiten van een hypotheek en wat hier allemaal bij komt kijken? Neem dan contact op met Hans Gulpers, een onafhankelijk financieel adviseur.