Wanneer je tegenwoordig een huis koopt, heb je de keuze uit twee hypotheeksoorten. Een annuïteitenhypotheek, waarbij de maandlasten gedurende de looptijd gelijk blijven en een lineaire hypotheek, waarbij de maandlasten dalen. Maar hoe weet je nu welke hypotheek bij jouw situatie past? In deze blog zetten we alle voor- en alle nadelen van een lineaire hypotheek op een rijtje.
Maar allereerst, wat is een lineaire hypotheek ook alweer? Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks jouw hypotheek af. De aflossing is elke maand hetzelfde en wordt zo berekend, dat de schuld aan het einde van de looptijd is afgelost. Naast de aflossing betaal je iedere maand ook hypotheekrente. Doordat de schuld iedere maand afneemt, zal de rente gedurende de looptijd ook afnemen. De maandelijkse lasten zullen gedurende de looptijd van de lening dus afnemen.
Voordelen lineaire hypotheek
- Goedkoopste hypotheekvorm: Wanneer je lineair aflost betaal je uiteindelijk minder dan wanneer je annuïtair aflost. Na 10-15 jaar is het omslagpunt wanneer een lineaire hypotheek goedkoper wordt. Over de gehele looptijd is het ook de goedkoopste optie, omdat je minder rente betaalt.
- Snelle aflossing: Je lost relatief snel af. Halverwege de looptijd van de hypotheek, heb je de helft al afgelost. Dit heeft als voordeel dat de kans op een restschuld kleiner wanneer je het huis weer wilt verkopen.
- Dalende kosten: Doordat je aflossing gelijk blijft, neemt de schuld elke maand af, waardoor je elke maand minder rente hoeft te betalen. Dit leidt er ook toe dat zowel de bruto als netto maandlasten constant zullen dalen.
- Makkelijk: Deze hypotheekvorm is relatief makkelijk om te begrijpen en ook om even na te rekenen. De aflossing van de hypotheek is elke maand hetzelfde.
- Risico van rentestijging: De risico van het stijgen van de rente neem af, vanaf de helft van de looptijd omdat de schuld steeds lager wordt.
Nadelen lineaire hypotheek
- Aanvankelijk hoge maandlasten: Aanvankelijk zijn de maandelijkse lasten relatief hoog. En ondanks dat de maandelijkse lasten natuurlijk afnemen, is deze hypotheekvorm daarom minder interessant voor een startende koper.
- Lagere hypotheek: Bij dit punt komen we weer terug op de aanvankelijk hoge maandlasten. Bij de beginfase krijg je hierdoor mogelijk een lagere hypotheek.
- Hypotheekrenteaftrek daalt: Doordat de rente die je betaalt gedurende de looptijd daalt, neemt de hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd ook af.
Naast dat je jezelf goed inleest op de verschillende hypotheekvormen, kan het ook veel voordelen bieden om gebruikt te maken van de diensten van een financieel adviseur. Ben je benieuwd of een lineaire hypotheek bij jou past? Laat je adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur.