Je gaat een huis kopen, daar komt veel bij kijken. Van het afsluiten van verzekeringen, tot het opstellen van een samenlevingscontract, maar misschien nog wel belangrijker, het afsluiten van een hypotheek. Want waar kun je jouw hypotheek het beste afsluiten en welke hypotheek is voor jou het voordeligst. Het is daarom belangrijk dat je eens uitzoekt welke opties je allemaal hebt. En in deze blog bespreken we de annuïteitenhypotheek. We kijken naar de voor- en nadelen van deze hypotheek. Lees snel verder:
Wat is een annuïteitenhypotheek?
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag betaald. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. De rente en aflossing worden samen annuïteit genoemd. Het maandelijks te betalen bedrag blijft de gehele periode hetzelfde (meestal 20-30 jaar).
Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?
In Nederland is de annuïteitenhypotheek een van de twee meest gekozen hypotheken. De andere hypotheek die vaak wordt gekozen is de lineaire hypotheek. Het voordeel van deze hypotheken is dat je aan het einde van periode de gehele hypotheek hebt afgelost. Andere voordelen van deze hypotheek zijn:
- Het maandelijks te betalen bedrag blijft altijd hetzelfde. Hierdoor is het makkelijk om hier rekening mee te houden.
- Je lost tijdens de looptijd van de hypotheek af. Hierdoor neemt de hypotheekschuld af, waardoor je over de gehele looptijd minder rente betaalt.
- In bet begin van de looptijd zijn de netto maandlasten bij deze hypotheek lager dan bij andere hypotheekvormen.
- Startende kopers hebben bij deze hypotheekvorm recht op hypotheekrenteaftrek.
Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?
Helaas zijn er ook nadelen aan deze hypotheek, anders zou iedereen deze hypotheek wel kiezen. Wij zetten een aantal nadelen op een rijtje:
- Door tussentijds af te lossen, profiteer je niet optimaal van de hypotheekrenteaftrek.
- Aan het begin van de looptijd los je weinig af bij deze hypotheekvorm. Je bouwt dus trager dan bij andere hypotheekvormen vermogen op.
- De netto maandlasten nemen gedurende de looptijd toe.
Is een annuïteitenhypotheek geschikt voor mij?
Nu is het natuurlijk de vraag of jij moet kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Wij kunnen daar helaas niet zo makkelijk antwoord op geven in deze blog, want dat is geheel afhankelijk van je situatie. Wat je wel kunt doen is even informeren bij een financieel adviseur. Hij kan kijken naar jouw persoonlijke situatie en je adviseren welke hypotheekvorm daar het beste bij past. Een financieel adviseur kunt je daarnaast ook nog eens verder helpen met het afsluiten van de verplichte verzekeringen.